Door: Werner Roovers /
Integratie van je moderne e- en w-installatie: steeds vaker zie je dat woningeigenaren behoefte hebben aan het samenbrengen van alle gegevens van hun slimme apparaten in een helder statusoverzicht. Inzicht in verbruik, en dus besparing, staat daarbij voorop. Een smart home gebruikersinterface is niet alleen een uitkomst bij het laag houden van je energiekosten, maar is ook een ideaal hulpmiddel bij het voortijdig signaleren van defecten. En, het helpt je om daadwerkelijk die duurzame stap richting de toekomst te maken. En dat is iets waar we allemaal onze verantwoordelijkheid in zouden moeten nemen.
Iedereen lekker duurzaam bezig. Toch?
Het Energieakkoord en het Klimaatakkoord uit 2019 zijn er niet voor niets. Willen we de opwarming van de Aarde – en alle gevolgen daarvan – voorkomen, dan zullen we de uitstoot van CO2 flink moeten afbouwen. De Nederlandse overheid heeft daarom BENG in het leven geroepen als verplichte eis voor alle nieuwbouw vanaf 1 januari 2021. Het uitgangspunt: elk nieuw huis of gebouw moet bijna energieneutraal zijn. Woningen gaan van het gas af, moeten zo min mogelijk fossiele energie gebruiken en moeten voor minimaal 50 procent van hun totale verbruik hernieuwbare energie gebruiken. Een doelstelling die steeds meer huizenbezitters ook graag nastreven. Deels voor de portemonnee, maar ook deels omdat Nederlanders steeds milieubewuster leven. Van het ongelofelijke succes van de Vegetarische Slager tot het fenomeen vliegschaamte: het is duidelijk dat we allemaal ons steentje willen bijdragen. Ook op het gebied van wonen. Doordat je nieuwbouwwoning straks aan de BENG-eisen voldoet, hoef je zelf eigenlijk weinig meer te doen en ben je lekker duurzaam bezig. Toch?
Groot verschil tussen papier en realiteit
Helaas. Je woning voldoet bij oplevering weliswaar op papier aan alle energieneutrale eisen, maar je elektriciteitsrekening zegt wat anders. Zoals ik al in mijn vorige blog over BENG vertelde: door allerlei factoren zit er een wezenlijk verschil tussen de prestaties van jouw Nul-op-de-Meter-woning op papier en in de realiteit. Wat ik dan ook mis in de BENG-normering is dat de prestatie op het gebied van energiezuinigheid van een dergelijke woning na 2 jaar en zelfs na 10 jaar nog 100 procent is. Uiteraard kun je zelf een hoop doen om te zorgen dat jouw e- en w-installaties optimaal presteren en dus daadwerkelijk bijdragen aan die duurzame doelstelling. Het geheim? Schaf een interface met bijvoorbeeld KNX aan dat zorgt voor een slimme integratie van beide installaties.
Langere levensduur en gegarandeerd energiezuinig
Een smart home interface dat al je slimme systemen aan elkaar knoopt, helpt je je energieverbruik te monitoren. Dat doet het systeem door jou de cijfertjes te tonen van je warmtepomp, elektriciteitsverbruik, pv-panelen, luchtcirculatiesysteem en eventuele andere apparaten. Dat gebeurt eenvoudig via een app op je tablet of mobiele telefoon. Is je verbruik te hoog? Via de interface weet je precies waar het ‘energielek’ zit en kun je samen met je installateur op zoek naar een oplossing. Maar, je weet ook op tijd of er preventief onderhoud gepleegd moet worden. Je smart home hub zorgt zo niet alleen dat je apparaten optimaal blijven presteren en blijvend voldoen aan de BENG-eisen, maar het verlengt ook de levensduur van je installatie en de apparaten die erop zijn aangesloten. Dubbel zo duurzaam dus. En dubbel zo goed voor je portemonnee. Niemand zit immers te wachten op grote en dure reparaties aan een w- of e-systeem.
Waarom geen standaard geïntegreerde installatie?
Ik hoor je denken: ‘Als het juist helpt om nog beter te voldoen aan die Nul-op-de-Meter-doelstelling, wordt zo’n smart home hub dan niet standaard door een aannemer geplaatst?’ In de huidige overspannen woningmarkt is het antwoord op die vraag jammer genoeg ‘nee’. Door het schreeuwend tekort aan woonhuizen, die aannemers ook nog eens amper bijgebouwd krijgen, verkoopt een woning ook zonder een geïntegreerde installatie. Zo lang de woning op papier bij oplevering voldoet aan de BENG (en nu nog EPC), heeft de aannemer zijn plicht voldaan. Daarnaast houdt hij zijn investering in bouwkosten op deze manier zo laag mogelijk. Ook dat vinden bouwbedrijven – met recht – belangrijk.
Een investering die zichzelf terugverdient
Een koper zal dus zelf bij de aannemer moeten vragen om slimme installatie-integratie en de toevoeging van een smart home hub. En eerlijk is eerlijk: die zijn zich nog te weinig bewust van de mogelijkheden en de voordelen ervan. Plus: men denkt vaak dat een dergelijke oplossing schreeuwend duur is. In mijn vorige blog zette ik al de voordelen van zo’n investering in slimme integratie uiteen. De conclusie? Ja, een investering is niet mis en begint vanaf 1.500 euro, maar je verdient dat dubbel en dwars terug. Investeren in integratie, betekent een bijna volledige garantie op zo’n energienota van nul euro. En het betekent ook dat je gegarandeerd duurzaam bezig bent.
De nieuwe standaard: iedereen een energiezuinige en connected woning
De overheid verplicht het en ook de consument is overstag en wil steeds duurzamer leven. Nu de aannemers nog. Ik denk dat dat niet lang meer gaat duren. Waarom? Omdat de maatschappij steeds bewuster wordt van de noodzaak om zuiniger met de Aarde om te gaan.
Alleen deze week al verschenen diverse berichten in de media die daarop wijzen. Zo wil Oostenrijk bijvoorbeeld de lage vliegprijzen aan banden leggen om schadelijke gasuitstoot terug te dringen, en ook steeds meer Nederlanders vliegen daarom bewuster. En de Amerikaanse vegaburger-gigant Beyond Meat ziet zelfs de afzetmarkt voor vegetarische producten in Europa zo hard groeien, dat het op korte termijn vanuit Nederland het Europese vasteland gaat bedienen.
Pak je verantwoordelijkheid met een smart home
Ook de jongere generatie pakt steeds vaker nadrukkelijk die eigen verantwoordelijkheid in duurzaamheid op. Dat resulteert inmiddels ook in de eerste start-ups die circulair en gegarandeerd ‘blijvend’ energieneutraal bouwen en dus standaard connected homes opleveren. Traditionele aannemers kunnen daar uiteindelijk niet bij achterblijven, willen ze toekomstbestendig zijn.
Kortom: er komt een omslagpunt waarop door toekomstige huizenbezitters van aannemers wordt verwacht dat hun woningen gegarandeerd duurzaam zijn. Ook na oplevering. En die slimme integratie via een protocol als KNX en een smart home hub wordt over een jaar of tien standaard opgeleverd met een nieuwbouwhuis.
Over Werner
Wanneer je op je 17e begint als installateur in de elektrotechniek en na meer dan 25 jaar nog steeds elke dag met plezier in diezelfde branche actief bent, dan kun je wel spreken van een passie. Werner Roovers werkte in verschillende rollen – van monteur tot projectleider en zelfstandige – binnen de installatiebranche. Tijdens zijn rol als accountmanager woningbouw en concepten bij Hager, waar hij overigens in 2010 al aan boord stapte, merkte hij dat hij het inhoudelijke en met name technisch commerciële aspect van zijn eerdere functie als sales engineer miste. Zijn liefde voor domoticasystemen is nog onverminderd, maar hij kan die passie nu elke dag nog kwijt in zijn nieuwe functie als Technisch Sales Engineer bij Hager. Daar vertaalt hij klantvragen naar aantrekkelijke, technische oplossingen waar ze geen nee tegen kunnen zeggen. Van grote ziekenhuisprojecten tot retail. Van verdelertechniek en railkokersystemen tot energiemanagement en domotica. Uiteraard altijd met oog voor duurzaamheid en het bijbehorende energiemanagement. Werner woont samen met zijn vrouw, dochter en Australian Labradoodle Muck in een nieuwbouwwoning in Uden. Die heeft hij zelf afgewerkt: van badkamer tot – uiteraard – zijn eigen installatie. Af en toe zet hij die gereedschapskist aan de kant voor zijn andere hobby: skiën. Tot een paar jaar terug stond hij wekelijks op de latten als skileraar, nu doet hij dat alleen nog voor zijn plezier. Er moest namelijk tijd vrij gemaakt worden voor een HBO-opleiding Technische Bedrijfskunde. Goed nieuws: volgend jaar mag Werner zijn bul ophalen. Wie weet bindt hij daarna weer de latten onder voor de skischool.
Wil je graag met Werner sparren over dit onderwerp? Stuur hem een bericht!