Een smartwatch met valdetectie, een slimme vloer: er zijn verschillende digitale hulpmiddelen die ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Bedsensoren zijn natuurlijk niet nieuw, maar ze worden nog niet massaal ingezet door zorgverleners. Icare Verpleging & Verzorging en Zorgcentrale Noord voerden recent een test uit met bewegingssensoren en bedsensoren van Sensara. Die werden aangebracht in woningen van cliënten die nog best alleen kunnen wonen, maar wel regelmatig aandacht en controles nodig hebben.
Zelfstandig wonen met slimme bedsensoren
Monitoring op afstand komt steeds vaker voor. En dat kan nu ook met bedsensoren en bewegingssensoren in een woning. Ouderen kunnen door slimme zorg langer zelfstandig thuis wonen, maar de technologie verlaagt ook de druk bij zorgprofessional en kan zorgkwaliteit verbeteren.
Huisbezoeken kosten veel tijd, terwijl het vooral ’s nachts gaat om korte controlemomenten die dus prima op afstand kunnen worden uitgevoerd. Bewegingssensoren en bedsensoren geven aan of iemand bijvoorbeeld langer dan normaal uit bed is, of onverwacht is gaan dwalen. Slimme software die aan de sensoren gekoppeld is ‘leren’ de gewoonten van een cliënt en kunnen zodanig herkennen of het patroon wat ze registeren, afwijkt. Overigens hebben de sensoren van Sensara geen camera’s of microfoons. Daardoor blijven patiënten relatief anoniem.
Monitoren op afstand
De proef met slimme nachtzorg werd door de twee zorgverleners uitgevoerd tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Mantelzorgers en zorgverleners kunnen via een app een cliënt op afstand monitoren en alarmen instellen. De sensoren registreren bewegingen (of juist niet) nauwkeurig en geven een signaal bij bijzondere patronen. Beweegt iemand helemaal niet, of juist heel veel. Moet iemand heel vaak naar de wc, of loopt een persoon langzamer dan normaal. Is iemand al dagen niet de keuken in geweest of verlaat iemand onverwacht de woning? Allemaal patronen waaraan een verzorgende kan zien of er actie ondernomen moet worden of niet.
Positieve uitkomsten onderzoek
Zowel de deelnemende zorgprofessionals als mantelzorgers waren overwegend positief over het gebruik van sensortechnologie voor slimme nachtzorg. Ook de cliënten zelf waren positief over de bedsensoren. Het gaf ze een groter gevoel van controle. Bijna de helft van de deelnemers was zelfs zo enthousiast dat ze de slimme nachtzorg na de proef wilden continueren.
Ben je benieuwd naar de resultaten van het complete onderzoek? Dan kun je het hele artikel op ICT&health lezen.