In de strijd tegen hartfalen is tijdens het wetenschappelijke congres EHRA Essentials 4 you een nieuwe wearable geïntroduceerd: een ECG-ketting. Het gaat om een ketting die het verschijnsel atriumfibrilleren detecteert. Dat is een van de belangrijkste oorzaken van hartinfarcten en hartfalen. De slimme ketting is net zo betrouwbaar als een traditionele ECG. ICT&Health schreef vorige week over het nieuws.
ECG-ketting herkent hartfalen
De ECG-ketting is gemaakt in Finland. Tijdens het wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology toonden onderzoekers hun resultaten en de ketting zelf. 145 volwassenen deden mee aan het succesvolle onderzoek waarin medici de ketting testten. Overigens is dit niet de eerste wearable die atriumfibrilleren herkent. Apple heeft deze functie al in 2018 toegevoegd aan de eigen Apple Watch. Daarnaast zijn er ook verschillende slimme horloges met dezelfde kwaliteiten.
Diagnose stellen lastig
Atriumfibrilleren is vaak moeilijk te herkennen. De stoornis van het hart komt het vaakst voor, maar is meestal symptoomloos en intermitterend. Medici kunnen zo lastig een diagnose stellen. Het bestaan van een ruime keus aan wearables is daarom een goede eerste stap naar herkenning en diagnose.
Hartritme meten via app
De ECG-ketting meet het hartritme van de gebruiker via een app. Wanneer deze de app opent, moet hij de hanger van de ketting dertig seconden lang op de borst drukken. Uiteraard in de hartstreek. De app verzendt de gegevens naar een beveiligde cloud en analyseert de data via een zelflerend algoritme. De app toont vervolgens de resultaten en stelt een rapport op dat gedeeld kan worden met een medisch specialist.