Liander en Stedin zijn goed voor meer dan vijf miljoen slimme meters in hun werkgebieden. Een miljoeneninvestering die beide netbeheerders over een periode van jaren willen afschrijven. Echter, aan de frequentie waarop de meters werken, 450MHz, zit een vergunning vast. Die vergunning verloopt in 2024 en inmiddels zijn ook andere partijen daar in geïnteresseerd. Krijgen Liander en Stedin de vergunning tijdens de nieuwe veiling niet te pakken, dan betekent dat een miljoenenstrop. Tweakers.net bericht erover.
Slimme meters netbeheerders hebben eigen frequentie
De slimme meters van Liander en Stedin werken op een eigen frequentie van 450MHz. Daarmee kunnen de energienetbeheerders de meters op afstand uitlezen. De vergunning die ze daarvoor hebben werd in 2018 verlengd tot 2024. Waar eerder sprake was van een oneindige toegang en dus verlenging van de vergunning, heeft de rechter daar in februari nu een stokje voor gestoken. Oneindig gebruik mag niet en het ministerie van Economische Zaken gaat de vergunning voor het gebruik van de 450 MHz-frequentie veilen. Water- en spoorbedrijven hebben daar oren naar, omdat de frequentie ook door hen gebruikt kan worden voor het dataverkeer op afstand.
Frequentieveiling betekent mogelijk miljoenenstrop
Liander en Stedin mogen weliswaar straks meedoen aan de frequentieveiling, maar als ze die verliezen betekent het dat hun slimme meters onbruikbaar zijn. Die werken namelijk vooralsnog alleen op 450 MHz. De meters zullen dus of vervangen moeten worden, of aangepast worden aan andere frequenties. En, dat kost miljoenen. Zonde, zeker omdat de huidige slimme meters van beide netbeheerders nog jaren meekunnen.
Liander en Stedin gaan niet in beroep tegen de uitspraak, maar vragen wel om steun van Economische Zaken. Ook werken ze aan oplossingen om de huidige slimme meters niet te hoeven vervangen.