Meten op afstand om het risico op infectie te verkleinen. Smart care een ideaal hulpmiddel in deze tijden van corona. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zet dan ook slimme apparatuur als slimme pleisters met sensors in nu Covid-19 is uitgebroken in Nederland. Het platform ICTHealth schreef erover.
Smart care in de strijd tegen corona
Nog voor de uitbraak van het coronavirus werd er in Nederland flink geëxperimenteerd met slimme zorgtoepassingen waarmee artsen patiënten op afstand monitoren. Zo werkt het Radboud UMC in Nijmegen al jaren met monitoring op afstand en ook het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem startte recent met het testen van de BioSensor van Philips. Dan gaat het vaak om monitoring op langere afstanden, bijvoorbeeld bij mensen thuis.
Besparen van beschermingsmiddelen
Het Maasstad Ziekenhuis zet slimme bloeddrukmeters en slimme pleisters in om vitale levensfuncties van opgenomen coronapatiënten te controleren. De slimme meetapparatuur meet op afstand bloeddruk, saturatie, temperatuur, hartslag en ademhalingsfrequentie. Verplegend personeel hoeft voor dit soort handelingen geen direct contact te hebben met besmette patiënten. Dat vermindert het risico op infectie aanzienlijk. Ook zijn er minder beschermingsmiddelen als jassen, brillen en maskers nodig. Aangezien die nu schaars zijn, kan het ziekenhuis ook daarin besparen. Ook krijgen verplegers zo meer tijd voor andere patiënten.
Slimme pleister en slimme bloeddrukmeter
Het Maasstad Ziekenhuis gebruikt, net als Rijnstate Ziekenhuis, de slimme pleister BioSensor van Philips en de slimme bloeddrukmeters van Welch Allyn. Beide smart care-producten sturen metingen automatisch door naar het elektronisch dossier van de patiënten. Zeker de slimme pleister is een welkom hulpmiddel. Die laat op elk moment de ademhalingsfrequentie en hartslag zien, een belangrijke indicator bij luchtwegproblemen.
Lees meer artikelen over smart care.