Door: Werner Roovers
Efficiënter. Overzichtelijker. Duurzamer. Dat willen we allemaal, wanneer het op onze woning aankomt. Het ingaan van het BENG-certificaat in 2021 is een extra stok achter de deur om na te gaan denken over een slimme installatie. Waarom? Dat leg ik je graag uit!
Nieuwbouw & duurzaamheid
Toen ik kortgeleden met mijn gezin naar een nieuwbouwwoning in Uden verhuisde, waren de energie-installaties mij niet vreemd. Sterker nog, ik had ze zelf gemaakt. Maar het was niet moeilijk om mij in de schoenen van andere huizenkopers te plaatsen. Je koopt een nieuwbouwhuis, je weet dat dit voldoet aan de duurzaamheidsnorm, en… that’s it. Hoe kun je je elektra en warmte controleren en bedienen? Daar word je als nieuwe huizeneigenaar niet over ingelicht. Zonde, want slimme integratie levert zoveel op!
Het BENG-certificaat
Aan warmte en elektra, en vooral de duurzaamheid daarvan, worden dankzij het BENG-certificaat extra hoge eisen gesteld. Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan dit BENG-certificaat, waarvan het ijkpunt een woning uit 1990 is. De nieuwbouwwoning mag slechts 0,4 x zoveel energie verbruiken. Een flinke eis dus!
Twee installaties: één plan
Bij het bouwen van een huis doet de aannemer er natuurlijk alles aan om aan deze norm te voldoen. Maar vaak ziet hij een kans over het hoofd: het integreren van de E- en W-installaties. De elektramonteurs doen hun werk, en de warmte-installateurs ook. Maar – een grote ‘maar’ – apart van elkaar. Heel erg zonde! Want juist door deze twee systemen op elkaar af te stemmen, kunnen ze samenwerken en kun je écht duurzaam met warmte en elektra omgaan.
Een slimme woning dankzij integratie
Wat levert zo’n samenwerking op? Een duidelijk energiemanagement, bijvoorbeeld. Controleren of de warmtepomp goed werkt en deze eenvoudig kunnen bedienen. De consument krijgt te maken met een wirwar aan data: zonnepanelen, slimme verwarming, klimaatsystemen… Alleen door een duidelijk besturingssysteem te bieden, kan een bewoner hier écht van profiteren.
Kleine stap, grote voordelen
Met een geïntegreerd systeem kun je goed controleren of alle installaties wel naar behoren werken. Zo kom je erachter of het rendement dat de fabrikant je belooft, ook daadwerkelijk klopt met de praktijk. Daarnaast is de stap naar systeemintegratie door de opkomst van prefab nog logischer. Met een klein stapje extra kun je bijvoorbeeld de vooraf geïnstalleerde KNX-lichtschakelaars in je muren, bedienen met je smartphone. Zonde om zulke handige snufjes te laten liggen, terwijl ze voor handen zijn.
Makkelijke bediening
Dat niet alleen, integratie van je E- en W-netwerk, zorgt ook voor een lager energieverbruik. Vanaf één dashboard kan een bewoner gegevens van verschillende systemen inzien. Makkelijk en overzichtelijk. Door inzicht te krijgen in het verbruik, kan hier ook slimmer mee worden omgegaan en zal het verbruik (en de energierekening!) dus omlaaggaan. Kortom: Domotica is dus geen luxe, maar een essentieel middel om het maximale uit een duurzame woning te halen.
Ook – nee juist – bij renovaties!
Heb je te maken met een nieuwbouwwoning? Dan biedt dit dus stof om over na te denken. Maar ook als je gaat renoveren, of ik zou zeggen: JUIST als je gaat renoveren, heb je er baat bij om je installaties te integreren. De meeste nieuwbouwwoningen zijn immers standaard al goed geïsoleerd en tochtvrij. Bij oudere woningen is dat vaak nog maar de vraag.
Wanneer je een bestaande woning gaat verduurzamen, worden keuzes gemaakt op de basis van berekeningen en de kosteninvestering die hier tegenover staat. Dankzij een slimme installatie kun je zien of de theoretische berekeningen ook kloppen met de praktijk. En of het verduurzamen dus geslaagd is!
Over Werner
Wanneer je op je 17e begint als installateur in de elektrotechniek en na meer dan 25 jaar nog steeds elke dag met plezier in diezelfde branche actief bent, dan kun je wel spreken van een passie. Werner Roovers werkte in verschillende rollen – van monteur tot projectleider en zelfstandige – binnen de installatiebranche. Tijdens zijn rol als accountmanager woningbouw en concepten bij Hager, waar hij overigens in 2010 al aan boord stapte, merkte hij dat hij het inhoudelijke en met name technisch commerciële aspect van zijn eerdere functie als sales engineer miste. Zijn liefde voor domoticasystemen is nog onverminderd, maar hij kan die passie nu elke dag nog kwijt in zijn nieuwe functie als Technisch Sales Engineer bij Hager. Daar vertaalt hij klantvragen naar aantrekkelijke, technische oplossingen waar ze geen nee tegen kunnen zeggen. Van grote ziekenhuisprojecten tot retail. Van verdelertechniek en railkokersystemen tot energiemanagement en domotica. Uiteraard altijd met oog voor duurzaamheid en het bijbehorende energiemanagement. Werner woont samen met zijn vrouw, dochter en Australian Labradoodle Muck in een nieuwbouwwoning in Uden. Die heeft hij zelf afgewerkt: van badkamer tot – uiteraard – zijn eigen installatie. Af en toe zet hij die gereedschapskist aan de kant voor zijn andere hobby: skiën. Tot een paar jaar terug stond hij wekelijks op de latten als skileraar, nu doet hij dat alleen nog voor zijn plezier. Er moest namelijk tijd vrij gemaakt worden voor een HBO-opleiding Technische Bedrijfskunde. Goed nieuws: volgend jaar mag Werner zijn bul ophalen. Wie weet bindt hij daarna weer de latten onder voor de skischool.
Wil je graag met Werner sparren over dit onderwerp? Stuur hem een bericht!