Boodschappen doen, de bus nemen of hulp inschakelen… allemaal dingen waarbij een digitale assistent van pas kan komen. Veel ouderen kunnen langer zelfstandig wonen, dankzij zo’n spraakassistent. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Senioren langer zelfstandig
Dankzij een spraakassistent kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Dat blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO onder 3450 ouderen. In dit onderzoek kwam naar voren dat twee van de drie ondervraagden langer onafhankelijk kan blijven wonen, dankzij de digitale assistent. Ook zien zij in de spraakassistent potentie om hun leven leuker te maken.
Verbeterpunten spraak & commando
Uit het onderzoek blijkt ook dat respondenten mogelijke verbeterpunten zagen in de slimme assistent. Zo zouden ze hem graag een eigen naam geven, in plaats van de assistent aan te spreken met een commando zoals ‘Hé Google’. Een beetje zoals een digitaal huisdier. Ook zouden zij zoekvragen meer in hun eigen woorden willen stellen, in plaats van in de standaard spraakopdrachten.
Meer hulp dankzij assistent
Volgens Atie Schipaanboord van stichting ANBO, zouden veel partijen spraaktechnologie kunnen inzetten om senioren te bereiken. Bijvoorbeeld gemeenten, banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Ook ziet ANBO andere kansen om ouderen te helpen. Bijvoorbeeld door de spraakassistent te laten helpen bij het bedienen van gordijnen of het bellen van alarmdiensten in geval van nood. Daarnaast zou deze technologie eenzaamheid tegen kunnen gaan, door senioren met elkaar in contact te brengen of hen te helpen contact te onderhouden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het spelen van een spel via de slimme spraakassistent.
Meer robots in de zorg
Niet alleen in de ouderenzorg maken digitale hulpmiddelen een opkomst. In een Chinees ziekenhuis momenteel gebruik gemaakt van diverse robothulpjes om de werkdruk te verlagen en Corona-besmettingen tegen te gaan. Nederlanders staan positief tegenover het gebruik van robots, blijkt uit onderzoek.