De privacy-schandalen rondom Ring zijn nog niet afgelopen. Zo werd onlangs ontdekt dat Ring, zonder toestemming, data van zijn gebruikers met adverteerders deelt.
Ring deelt data
Deze informatie kwam aan het licht tijdens onderzoek van het EFF (Electronic Frontier Foundation). Dat is een belangenorganisatie die zich inzet voor meer online privacy en veiligheid. De slimme deurbel zit vol trackers die informatie verzamelen en Ring deelt deze data met commerciële partijen.
Welke data ging het om?
Welke data werd er doorgestuurd? Onder andere namen, IP-adressen, provider en ook de unieke code van het gebruikerstoestel. Vier verschillende marketing en analysebedrijven verzamelden deze gegevens om gerichte advertenties te kunnen laten zien aan hun doelgroep.
Zonder toestemming
Wat is hier zo discutabel aan? Ring deelt data van zijn gebruikers, zonder hier hun toestemming voor te vragen. Ook zijn de gedupeerden betalende gebruikers: zij kochten de deurbel en de daarbij behorende app.
Meer privacy issues rondom Ring
Dit is zeker niet het eerste issue dat Ring heeft met betrekking tot privacy. Eerder verscheen al in het nieuws dat Ring een samenwerking was aangegaan met de Amerikaanse politie. Daarna kwam naar buiten dat Ring medewerkers had ontslagen omdat zij gebruikersbeelden hadden bekeken. Een ander punt van kritiek is hoe gevoelig Ring is voor hacking, meerdere gebruikers kregen namelijk te maken met anonieme hackers die meekeken met hun beelden of zelfs via de speakers doordrongen in hun huis.
Ring in Nederland
Hoe zit het met Ring in Nederland? In Nederland wordt deze slimme deurbel in verschillende wijken gratis uitgedeeld door de politie, maar dit zorgde voor ophef. Ten eerste omdat veel camera’s de openbare weg filmen en ten tweede omdat de gegevens op een server in Amerika worden opgeslagen.