De slimme deurbel Ring, een product van Amazon, is al langer onderwerp van discussie in de VS. De deurbel zou afdoen aan privacy en bovendien gevoelig zijn voor hacks. Inmiddels is deze discussie ook overgewaaid naar Nederland, waar het veiligheidssysteem een opmars maakt.
Slimme deurbel Ring: privacy-discussie in VS
Voor wie het gemist heeft: een korte samenvatting van de discussie rondom Ring. De slimme deurbel van het bedrijf Amazon, filmt de omgeving in of rondom het huis van de gebruiker. Dit betreft regelmatig ook de openbare weg. Diverse Amerikaanse politie-eenheden zijn een samenwerking aangegaan met Ring en kunnen zo toegang kunnen krijgen tot de camerabeelden. Het gebrek aan transparantie rondom deze samenwerking, leidde bij veel Amerikanen tot argwaan. Ook het veelvuldig gebruik van de camerabeelden als journalistieke content, is discutabel. Het grote aantal meldingen over hacks, bracht het camerasysteem opnieuw in opspraak. Shockerende beelden van een klein meisje dat in haar slaapkamer wordt toegesproken door een hacker, kwamen wereldwijd in het nieuws.
De discussie over slimme deurbel in Nederland
Maar nu in Nederland: want hoe zit het daar? Op NOS.nl is te lezen dat 16% van de Nederlanders een slimme deurbel heeft, die permanent filmt of aanschiet bij beweging. In een aantal gemeenten werd deze door de politie gratis uitgedeeld in wijken met hoge inbraakcijfers. Het budget hiervoor kwam van het ministerie voor Veiligheid en Justitie. Dit initiatief leidde echter tot kamervragen: de camera’s filmen namelijk de openbare ruimte en dit is verboden. Ook bestaat er onzekerheid over de veiligheid van de beelden. Twee gemeentes, Den Haag en Eindhoven, kozen voor de populaire Ring-deurbel. Dit heeft als gevolg dat de camerabeelden niet op een server in Nederland, maar in de VS staan. Hoe goed zijn deze beelden beveiligd en hoe zijn we ervan verzekerd dat deze niet voor verkeerde doeleinden worden gebruikt?
Reactie op kamervragen
Minister Ferdinand Grapperhaus gaf dit weekend een reactie op de verschillende kamervragen rondom het onderwerp. Hij meldde dat de slimme deurbellen ten alle tijden moeten voldoen aan de Nederlandse en Europese privacywetten. Bij opslag op servers buiten de EU moet de leverancier kunnen aantonen dat aan die wetgeving wordt voldaan. Deze wetgeving en de opgegeven servicevoorwaarden van Ring zitten echter niet op één lijn. Het ziet ernaar uit dat deze discussie nog wel even voort zal duren!