Door: Werner Roovers /
Met stevige roots in de elektrotechniek – waar ik ooit op mijn zeventiende begon als installateur – ben ik altijd al overtuigd geweest van de meerwaarde van domotica in je woning. Een installatie ontwerpen aan de tekentafel, programmeren, inregelen: ik vind het fantastisch. Gaan jouw ogen minder hard glimmen van woningautomatisering? Dan geloof ik nog steeds dat je straks niet meer zonder kunt. In mijn optiek verdient namelijk elke woning – en zeker elke nieuwbouwwoning – een slimme installatie. Waarom? Dat vertel ik je natuurlijk graag.
Domotica: vooralsnog een luxe-product
ING kwam recent naar buiten met een uitgebreid rapport over de staat van de smart home-markt. De conclusie? Een doorbraak is op handen. Maar, de hoge aanschafkosten voor een professioneel systeem vormen nog steeds een drempel voor consumenten. Een slimme installatie wordt door huiseigenaren met een gemiddelde beurs niet interessant gevonden als investering. Daarnaast bieden relatief nieuwe spelers als Amazon, Philips Hue en Ikea goedkope plug-and-play-producten aan, waardoor de aanschaf van bijvoorbeeld KNX-automatiseringssysteem nog minder top-of-mind is. Mijn collega Laurens Timmers zei het eerder in zijn Ikea-blog: domotica is ooit begonnen als een luxeding en zo wordt het eigenlijk nog steeds ervaren. Hij voorspelt dat dit uiteindelijk wel zal veranderen. Domotica wordt immers steeds ‘normaler’ doordat grote jongens als Ikea met hun instap-producten de weg vrijmaken voor duurdere installaties. Maar, zo ver is het simpelweg nog niet.
De markt wordt dus aan alle kanten ingehaald door plug-and-play producten. Ze zijn laagdrempelig, je kunt ze verbinden aan je wifi – en elkaar – zonder dat je er draden voor hoeft te trekken en consumenten kunnen ze eenvoudig zelf installeren zonder tussenkomst van een specialist. Daarnaast kun je voor nog geen 200 euro klein beginnen en op elk gewenst moment probleemloos uitbreiden.
Presteer op duurzaamheid met woningautomatisering
Als ik in mijn functie als accountmanager woningbouw en concepten langsga bij projectontwikkelaars worden ze altijd enthousiast van de mogelijkheden van de automatiseringssystemen waar ik mee werk. Waar hun hart sneller van gaat kloppen? Niet zozeer die slimme verlichting die je ermee realiseert, wél het feit dat je die 100 woningen dankzij automatisering kan laten presteren op duurzaamheid. En daar ligt wat mij betreft ook de sleutel voor een echte doorbraak.
Woningautomatisering kan een grote rol spelen om de huidige normen en eisen wat betreft duurzaamheid vanuit de overheid ook echt na te leven. Met een doordachte combinatie van E- en W-installatie kun je je huis slim en real-time monitoren. Zo krijgen woningeigenaren realistisch inzicht in hun verbruik, maar kunnen ze ook op het gebied van energiebesparing de prestaties van hun installatie verbeteren. En dat is in deze tijd goud waard. Zeker nu de BENG-certificering voor nieuwbouw vanaf 1 juli 2020 verplicht wordt. Wanneer ik dat vertel, schiet domotica in no-time naar boven op het prioriteitenlijstje. In ieder geval bij de projectontwikkelaars.
Laat ook het consumentenhart sneller kloppen voor domotica
Kort gezegd: wanneer je uitlegt wat een slimme installatie op kan leveren wat betreft duurzaamheid, hebben aannemers en projectontwikkelaars zeker oren naar domotica. De eindconsument verwacht echter gewoon dat hun nieuwe woning aan de regels voldoet. Of er nu een slimme installatie inzit of niet. Hoe trek je die dan tijdens het project over de streep om toch pakweg 1 à 2 procent van de bouwkosten extra uit te trekken voor de optie van woningautomatisering? Hoe overtuig je ze van de noodzaak in een extra investering in de e-installatie?
Een slimme w-installatie heeft recht op een slimme e-installatie
Mijn advies? Maak consumenten wijzer. Woningen worden steeds vaker voorzien van betere isolatie, PV-panelen, warmtepompen en slimme ventilatiesystemen. Systemen die best ingewikkeld zijn. Het betreft ook vaak flinke investeringen die na installatie bijna nooit het maximale rendement geven wat ze beloven. Waarom? Omdat de w-installateur de w-installatie op projectbasis aanlegt en verder niet betrokken wordt bij de oplevering van de woning. En bij die oplevering krijgen de nieuwe eigenaren geen uitleg over het optimaal bedienen van die installatie. Niks ten nadele van de aannemer, want hij is nou eenmaal geen installateur. En niks ten nadele van de installateurs, die doen gewoon hun werk en vertrekken naar een volgend project.
Jouw 0-op-de-meterwoning heeft een dashboard nodig
De w-installatie van woningen wordt dus steeds uitgebreider, ingewikkelder en slimmer. Het wordt hoog tijd dat de e-installatie daarin meebeweegt. Al die wirwar aan data die zonnepanelen, slimme verwarming en andere klimaatsystemen opleveren, kun je via een goed domoticasysteem koppelen, monitoren en bijsturen. Eigenlijk net zoals het slimme dashboard van je auto, geeft het systeem je inzicht in verbruik, wanneer er onderhoud nodig is of wanneer er iets mis is. Misschien is het bijvoorbeeld slimmer om je wasmachine ’s nachts aan te zetten of kun je bepaalde dingen doen of laten om je vloerverwarming minder ‘hard’ te laten werken. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en anoniem controleren of jouw huis net zo goed ‘presteert’ als de soortgelijke huizen in jouw straat.
Woningautomatisering hoog op de prioriteitenlijst
In een notendop: de w-installatie van nieuwbouwwoningen wordt – mede door druk vanuit de overheid – steeds ingewikkelder en slimmer. En het is ook noodzakelijk om duurzamer en zuiniger met onze energie om te gaan. Maar, wanneer een huis wordt opgeleverd, presteert jouw installatie dan ook echt zoals het zou moeten? Met al die nieuwe systemen op het gebied van energie, is de urgentie van een intelligente e-installatie groter dan ooit. Daarom maak ik me er hard voor: iedere woning verdient een slimme installatie, inclusief intelligent automatiseringssysteem. Zet woningautomatisering maar bovenaan dat prioriteitenlijstje.
Over Werner
Over Werner
Wanneer je op je 17e begint als installateur in de elektrotechniek en na meer dan 25 jaar nog steeds elke dag met plezier in diezelfde branche actief bent, dan kun je wel spreken van een passie. Werner Roovers werkte in verschillende rollen – van monteur tot projectleider en zelfstandige – binnen de installatiebranche. Tijdens zijn rol als accountmanager woningbouw en concepten bij Hager, waar hij overigens in 2010 al aan boord stapte, merkte hij dat hij het inhoudelijke en met name technisch commerciële aspect van zijn eerdere functie als sales engineer miste. Zijn liefde voor domoticasystemen is nog onverminderd, maar hij kan die passie nu elke dag nog kwijt in zijn nieuwe functie als Technisch Sales Engineer bij Hager. Daar vertaalt hij klantvragen naar aantrekkelijke, technische oplossingen waar ze geen nee tegen kunnen zeggen. Van grote ziekenhuisprojecten tot retail. Van verdelertechniek en railkokersystemen tot energiemanagement en domotica. Uiteraard altijd met oog voor duurzaamheid en het bijbehorende energiemanagement. Werner woont samen met zijn vrouw, dochter en Australian Labradoodle Muck in een nieuwbouwwoning in Uden. Die heeft hij zelf afgewerkt: van badkamer tot – uiteraard – zijn eigen installatie. Af en toe zet hij die gereedschapskist aan de kant voor zijn andere hobby: skiën. Tot een paar jaar terug stond hij wekelijks op de latten als skileraar, nu doet hij dat alleen nog voor zijn plezier. Er moest namelijk tijd vrij gemaakt worden voor een HBO-opleiding Technische Bedrijfskunde. Goed nieuws: volgend jaar mag Werner zijn bul ophalen. Wie weet bindt hij daarna weer de latten onder voor de skischool.
Wil je graag met Werner sparren over dit onderwerp? Stuur hem een bericht!