De nieuwsberichten over Amazon’s slimme deurbel Ring houden niet op. Met deze keer een nieuwe terrein waarbinnen de discussie over privacy voortzet. Namelijk: journalistiek. Hè? We leggen even uit hoe het zit.
Slimme deurbel van Ring: een nieuwe discussie
De deurbel Ring was al vaker in opspraak. Bijvoorbeeld vanwege de samenwerking tussen Amerikaanse politie en het digitale beveiligingssysteem. Politie in de US promoot Ring en krijgt in ruil daarvoor camerabeelden van de gebruikers. Het gebrek aan transparantie hierover, leidde tot behoorlijk wat argwaan onder gebruikers en in de media.
Nu is er een nieuw punt van discussie omtrent Ring: namelijk het gebruik van opnames door journalisten. Steeds meer (online) mediaplatformen gebruiken surveillance-beelden om content te creëren. In allerlei soorten en maten: van grappige snackable content, tot rapportages over angstaanjagende voorvallen en (mogelijke) criminele activiteiten.
Beelden van kidnapping en mass-shooting
‘Nieuwswaardige’ verhalen worden gebaseerd op camerabeelden van Ring. Zoals dit voorbeeld van een vrouw die ’s nachts gillend om hulp bij mensen aanbelt en voor het oog van de camera weg wordt weggesleurd door haar belager. Ook camerabeelden van politie-invallen, mass-shootings en tornado’s zijn in verscheidene media te vinden.
Privé-beelden in het nieuws
Maar ook verhalen van heel andere aard, worden gebruikt als bronmateriaal voor content. Een beeld van een jongetje dat de Pledge of Allegiance oefent in de tuin, verscheen bij nieuwszender Fox. Hetzelfde gebeurde met beelden van een pakjesbezorger, die de Amerikaanse vlag rechtstreek. Kleine dagelijkse privé-situaties, in dit geval patriottische tafereeltjes, belandden zo ineens in het landelijk nieuws.
Reactie van Amazon
In hoeverre mogen deze beelden gebruikt worden voor het maken van content? En hoe zit het met privacy? Kunnen Amerikanen zomaar in het landelijke nieuws verschijnen, omdat ze toevallig zijn vastgelegd door camera’s van Ring? Deze vragen worden gesteld in een recent artikel van Wired. Yassi Shahmiri, director of communications van Ring, gaf hierop een reactie, waarin hij stelt dat gebruikers hun camera zo kunnen richten en instellen dat deze alleen privéterrein filmt, geen openbare straten of paden.
Dit weerhoudt media-platformen er echter niet van om beelden te delen waarin mensen zonder hun consent of zelfs zonder hun weten zijn vastgelegd. Moeten mediakanalen worden beperkt in het verspreiden van zulke content? Hierover zijn de meningen verdeeld. Wij zijn benieuwd hoe deze discussie zich zal ontwikkelen!