Inwoners van Gouda kunnen subsidie aanvragen om een slimme deurbel of wifi-camera aan te schaffen. Daarmee hopen burgemeester Pieter Verhoeve en Goudse politiechef Ruud van Es de hoeveelheid woninginbraken tegen te gaan. AD kopte er vandaag mee. Huizenbezitters kunnen maximaal 250 euro ontvangen wanneer ze een intelligente deurbel of camera willen kopen.
Een slimme deurbel in strijd tegen woninginbraken Gouda
Eerder gold een strengere installatie-eis voor de slimme deurbel of camera in Gouda. Daardoor was het financieel niet aantrekkelijk om deel te nemen aan de subsidieregeling. Die is dus nu versoepeld, waardoor de gemeente Gouwenaren toch hoopt over te halen om mee te doen aan het project. De voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie is de afname van een abonnement dat gekoppeld zit aan de deurbel of camera. Gouda kampt – net als de rest van Nederland – met woninginbraken en in de strijd tegen criminelen heeft de gemeente liefst 70.000 euro aan verschillende subsidies beschikbaar.
Agenten kijken mee met videobeelden huizenbezitters
Door je deurbel of camera te combineren met een abonnement blijven beelden bewaard en kunnen deze dus ook teruggekeken worden door bijvoorbeeld agenten. De politie geeft desgevraagd aan het AD aan dat bij de helft van alle aanhoudingen die gerelateerd waren aan woninginbraak, particulier cameratoezicht een grote rol speelde.
Naast de eis voor een koppeling aan een abonnement, moeten deelnemers aan de subsidieregeling hun camera of videodeurbel aanmelden bij het project Camera in Beeld. Een initiatief van de politie waarmee het korps de slagkracht hoopt te vergroten. In wezen is het een grote databank van camera’s en bijbehorende locaties waar de politie uit kan putten wanneer ze een misdaad wil oplossen met behulp van videobeelden.
Ophef in VS om samenwerking Ring en politie
Eerder ontstond er ophef in de VS om de samenwerking tussen Amazon’s Ring-deurbel en de politie. De privacy van gebruikers kwam daarbij in het gedrang, ook omdat ze niet wisten dat ze hun beelden ter beschikking stelden. In Nederland kiezen inwoners echter bewust voor deelname aan de regeling en worden ze duidelijk gewezen op het feit dat ze beelden beschikbaar moeten stellen.