Teleurgesteld, enthousiast: emotie die je niet hoort als Alexa een vraag beantwoordt. Amazon gaat daar verandering in brengen en geeft haar slimme speaker een stem met stemmingen. Daarmee wil het techbedrijf gebruikers meer het gevoel geven dat ze met een natuurlijke en intuïtieve assistent aan het praten zijn. Op de developers-website van Amazon verscheen recent een aankondiging.
Tot nu toe nog weinig emotie bij Alexa
Hoewel Alexa veel kan, ontbreekt er nog een ding: praten met emotie. Om eigenaren van de slimme speaker een betere user experience te geven, voegt maker Amazon nu dus emotie toe aan de stem van Alexa. Op basis van de gesprekken die je hebt met Alexa, past de luidspreker haar intonatie aan. Ontwikkelaars voor producten op Alexa kunnen vanaf nu in hun programma’s de verschillende intonatie-stijlen toevoegen aan de gesprekken.
Alexa kon al fluisteren of met een nieuwslezer-stem je te woord staan. Die functies werden de afgelopen twee jaar al toegevoegd. Voor Amazon nog niet genoeg. Recent werden ook nog accenten in verschillende talen uitgerold. Ook in nieuwslezerstijl overigens. Zo is er ook een Australische nieuwslezer-variant. Het techbedrijf voerde testen uit en concludeerde dat de nieuwslezerstijl tot 31 procent meer natuurlijk werd ervaren.
Een blije of bedroefde slimme speaker
Emoties behoren dus voortaan ook tot het repertoire van de slimme assistent. Amazon maakt daarvoor gebruik van de zogeheten Neural TTS-technologie. Die tekst-naar-spraak-techniek maakt het mogelijk om spraak natuurlijker te laten klinken. Met de nieuwe scriptjes kunnen ontwikkelaars Alexa bijvoorbeeld blij laten reageren als een gebruiker tijdens een spelletje een vraag goed beantwoordt. Ze kan ook teleurgesteld klinken als je het fout hebt. Of als je naar de score van je favoriete voetbalclub vraagt en die bedroevend slecht is.
Volledig natuurlijk reageren waardoor je het gevoel hebt alsof je tegen een mens praat: dat is er nog niet bij. Maar met deze ontwikkelingen komt Alexa steeds dichterbij.