Amazon-medewerkers hebben toegang gekregen tot beveiligingscamera’s in huizen en kijken mee om de functionaliteiten te verbeteren. Het gaat dan vooral om inzichten waarmee ze de gekoppelde kunstmatige intelligentie kunnen ’trainen’. Het bedrijf wil zo de beeldherkenningsfunctie van de Amazon Cloud Cam optimaliseren. De soep wordt echter niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend: alleen wanneer je een probleem hebt gemeld bij de organisatie, bestaat er de kans dat medewerkers in Roemenië en India meekijken.
Ophef om meekijken van Amazon
Grote mediaorganisatie Bloomberg bracht de informatie over het meekijken van Amazon aan het licht in een artikel dat gisteren verscheen. Dat werd al snel opgepikt door nieuwssites wereldwijd. Net als bij het nieuws dat medewerkers meeluisteren met Alexa om de prestaties van de voice assistant te verbeteren, is er sprake van verontwaardiging. Is dat gegrond? Ja en nee. Van de ene kant kijkt Amazon alleen naar beelden die zijn aangemeld omdat er zich een probleem met het apparaat of software heeft voorgedaan. Van de andere kant geeft de techgigant in de voorwaarden nergens aan dat dit mogelijk is. Gebruiker hebben dus wellicht hun issues doorgespeeld, zonder te beseffen dat er zogeheten ‘human reviewers’ aan het werk werden gezet.
Ook gevoelige beelden naar medewerkers
De Cloud Cam-camera’s van Amazon registreren beweging en starten met opnemen zodra er ‘iets’ langs de lens beweegt. Wanneer er zich een probleem voordoet en een consument dit meldt, wordt het ‘meekijk-protocol’ in werking gesteld. Snippets van beelden worden – volgens Bloomberg – doorgestuurd naar Roemeense en Indiase medewerkers van het bedrijf. Die kijken de fragmenten om de beeldherkenning te optimaliseren. Zo wordt de kunstmatige intelligentie van de camera steeds beter. Medewerkers van Amazon geven in gesprekken met Bloomberg aan dat sommige beelden die ze onder ogen kregen, erg privé waren. Ze zeggen daarbij ook dat dit soort beelden direct worden gewist en niet worden gebruikt om de AI te trainen.
Dialoog rondom privacy aangaan
Het schandaal rondom het meeluisteren met Alexa is significant anders. Zo schrijft ook CNET. Waar bij de slimme stemassistent medewerkers duizenden random fragmenten moesten beoordelen (zonder dat gebruikers hier eerder werden over ingelicht), is dat bij de camera’s – zoals we schreven – niet het geval. De videosnippets zijn vrijwillig doorgestuurd om een probleem op te lossen. CNET stelt wel – terecht – dat het nieuws over de camera-reviews bijdraagt aan het wantrouwen van consumenten richting slimme producten. Volgens de techsite doen bedrijven als Google, Apple en Amazon er goed aan om de dialoog over consumentenprivacy aan te gaan. Amazon heeft op haar FAQ-pagina nu aangegeven wat er gebeurt met beelden die gebruikers aanmelden voor troubleshooting.
Meer lezen over Amazon? Dat kan hier.