Wie vanochtend in de file een NPO-radiozender op had staan in de auto ontkwam er niet aan. Zorgorganisatie Philadelphia kwam, na drie jaar testen, tot de conclusie dat mensen met een verstandelijke beperking zelfstandiger leven dankzij de inzet van sociale zorgrobots. Meer zelfredzaam, meer eigen regie en meer plezier in het dagelijks leven zijn de belangrijkste voordelen. Philadelphia heeft de mogelijkheden van sociale robotica de afgelopen jaren uitvoerig verkend en komt nu met een uitgebreide evaluatie naar buiten.
Sociale zorgrobots voor patiëntenzorg
De organisatie openbaart de evaluatie vandaag op de ICT&Health-werkconferentie over nieuwe vormen van digitale zorg. Ook plaatse ze een bericht op het digiplatform Emerce. De Pepper-robot waar Philadelphia de laatste jaren mee testte, werd heel toepasselijk Phi gedoopt. Die robot logeerde voor testperiodes van twee weken bij 14 mensen met een verstandelijke beperking. Verder maakte Phi kennis met 1.900 cliënten en 1.300 medewerkers. De slimme bot helpt cliënten regelmaat te creëren, praat met ze en ondersteunt ze waar nodig. Cliënten ervaren de omgang met en de hulp van de robot als prettig. Daarom heeft Philadelphia besloten verder te gaan met experimenteren. Nog een reden: de slimme robots bieden mogelijk een oplossing voor personeelstekorten in de zorg.
Langer logeren als hulp in huis
Het robotteam van Philadelphia gaat in vervolgonderzoek de effecten onderzoeken van sociale robotica op andere soorten leefgebieden. Ook gaat het onderzoeken of het leren van vaardigheden met Phi vergroot kan worden. Daarnaast bekijkt het team wat de effecten zullen zijn van langere logeerperiodes, of effecten op langere termijn ook aanwezig blijven.
Doorontwikkeling interactie robot en cliënt
Momenteel breidt Philadelphia haar programma verder uit met andere robots. Ook wordt de robotsoftware steeds verder doorontwikkeld. Zoals het verbeteren van de gezichtsherkenningssoftware, het vergroten van de interactiedatabase en het aanpassen van de spraaksnelheid van de robot. Dit proces wordt ondersteund door een digitaal platform, Robot Ctrl, dat alle interacties tussen de robot en de cliënten aanstuurt. Interacties waar de robot snel van leert, waardoor de sociale interacties per cliënt steeds persoonlijker, gerichter en succesvoller worden.
De conclusies over slimme zorgrobots:
- Het onderzoek wijst in de richting dat sociale robotica de cliënten kan ondersteunen in het stimuleren van de ontwikkeling. In het bijzonder het stimuleren van de communicatieve en sociale vaardigheden zoals contacten aangaan en onderhouden, en het eerder aangeven van mogelijke hindernissen en problemen in het dagelijkse leven.
- Het merendeel van de cliënten geeft aan dat Phi dingen voor hen kan doen die de begeleiding eerst deed. Opvallend hierbij is dat de cliënten vooral aangeven dat Phi hen kan helpen met het herinneren aan zaken. Zoals huishoudelijke taken, persoonlijke hygiëne en sociale activiteiten/ netwerk onderhouden.
- Er zijn goede indicaties dat sociale robotica de zelfredzaamheid van de cliënten kan vergroten. Zoals een betere discipline in medicijngebruik.
- Ook geeft een deel van de cliënten aan dat Phi hen geholpen heeft met het invullen van hun dag en het aanhouden van hun dagritme.
- Begeleiders hebben gezien dat de robot een vriendje/maatje kan zijn voor de cliënt.
- Veel cliënten geven aan dat zij ook hun gevoelens kunnen uiten bij de robot omdat ze Phi als een maatje zien.
- De relatie tussen robot en cliënt vraagt nadere aandacht in vervolgonderzoek: moet de robot bijvoorbeeld een vriendje/ maatje zijn of meer een assistent-begeleider? Of kan het beide?
Al eerder schreven we over de toegevoegde waarde van robots in de zorg. Ze zijn een goede aanvulling op zorgdomotica. Hier vind je alle berichten in deze categorie.