Een interessant artikel op NOS.nl: daarin wordt geschreven over een recent politie-onderzoek naar het gebruik van slimme camera’s door diezelfde sterke arm. Een burgerpanel gaf zijn mening hierover. De conclusie: burgers vinden het prima als agenten camera’s inzetten in stadscentra of beelden uit stadscentra opvragen en gebruiken. Maar niet in de eigen leefomgeving en het mag ook niet leiden tot een afname aan blauw op straat.
Slimme camera kijkt mee in Rotterdam en Eindhoven
In opdracht van de politie voerde het Rathenau-instituut gesprekken met burgers over de inzet van slimme camera’s voor de bestrijding van criminaliteit. De politie maakt namelijk steeds vaker gebruik van slimme camera’s, microfoons en sensors die je wifi-signaal peilen wanneer je langsloopt. In Rotterdam en Eindhoven lopen projecten waarbij slimme microfoons en videocamera’s vechtpartijen herkennen. Zodra een apparaat een vechtpartij registreert, krijgt de politie een alarmsignaal.
Zorgen over privacy
Burgers vinden dergelijke controle een goede zaak, maar willen niet het big brother-gevoel krijgen. Ook willen ze weten hoe hun persoonsgegevens worden beveiligd en gebruikt bij de inzet van slimme afluisterapparaten. De politie liet het onderzoek uitvoeren, omdat zij steeds meer gebruik maakt van dergelijke slimme apparaten. En, omdat burgers door de grote techbedrijven nogal wantrouwend tegenover het gebruik van dit soort technologie staan.
Amerikaanse politie en Ring
Dit nieuws verscheen bijna tegelijkertijd met de ophef die in de Verenigde Staten ontstond door de samenwerking tussen Amerikaanse politiekorpsen en Amazon Ring. Daar geven agenten slimme deurbellen aan burgers in ruil voor de belofte dat zij beelden afstaan wanneer de politie er om vraagt.
Hier lees je meer over de samenwerking tussen de Amerikaanse politie en Amazon Ring.