Solar Team Eindhoven presenteert de nieuwe zonneauto Stella Era. Dankzij een dak vol zonnepanelen heeft deze auto genoeg energie om in theorie een afstand van 1800 kilometer af te leggen.
foto: Bart van Overbeeke
Haar overvloed aan zonne-energie kan ze direct met andere elektrische voertuigen delen. Daarmee is het volgens de TU/e-studenten de eerste laadpaal op wielen ter wereld. De auto bevat daarbaast zelfrijdende functies. Bijvoorbeeld het autonoom opzoeken van zonnige parkeerplekken. Met deze auto verdedigt het Eindhovense team in oktober 2019 haar wereldtitel tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.
“We presenteren niet alleen een nieuwe zonneauto, maar een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin auto’s geen energieconsumenten zijn, maar energiebronnen. Daarom noemen we haar: Stella Era”, aldus Carijn Mulder, team manager van Solar Team Eindhoven. Deze auto is de vierde gezinsauto die het team creëerde. De voorgangers zijn Stella (2013), Stella Lux (2015) en Stella Vie (2017).
Uitdaging
“Als we in 2030 emissieloos willen autorijden, zoals in het klimaatakkoord staat, moeten er vanaf nu dagelijks zo’n 200 laadpalen bij geplaatst worden in Nederland om alle elektrische auto’s in 2030 van energie te kunnen voorzien”, zegt Mulder. “Dat is al onrealistisch, en daarbij komt op dit moment nog eens 85% van de elektriciteit uit niet-duurzame bronnen. Onze maatschappij staat, kortom, voor een enorme uitdaging.”
De oplossing volgens de studenten is het gebruik van auto’s als rijdende laadpalen. Stella Era heeft een actieradius van 1200 kilometer met vier inzittenden volgens de standaard Europese berekening voor de actieradius van elektrische auto’s. De afstand die de studenten tijdens de Bridgestone World Solar Challenge met de auto hopen af te leggen overbrugt wel 1800 kilometer. De gemiddelde afstand die automobilisten dagelijks afleggen in Nederland ligt rond de 50 kilometer per dag, waardoor een groot deel van de energie over blijft.