TNO en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een warmteopslagvat ontwikkeld. “Het is de eerste echte warmtebatterij voor in huis”. Dat schrijft installatie.nl.
Warmtebatterij voor in huis
TNO beschrijft de warmtebatterij als compact, verliesvrij, stabiel en betaalbaar. De onderzoekers zoeken nog naar partners die het apparaat willen doorontwikkelen tot marktrijp model. Het gaat om de eerste echte warmtebatterij voor in huis. De belofte: veel en langdurige opslag, in koelkastformaat.
Techniek
De warmtebatterij is gevuld met een zout. Als dat in contact komt met waterdamp, bindt de waterdamp aan het zout en ontstaat er een nieuw zoutkristal. Bij deze reactie komt warmte vrij. Een warmtewisselaar geeft de warmte weer af aan een verwarmingscircuit.
Wanneer de warmte van bijvoorbeeld een zonnecollector wordt toegevoegd, ontbindt het kristal weer in water en kaliumcarbonaat. Het vat is dan weer ‘opgeladen’. Dit mengsel slaat 10 keer meer energie op dan water.
Lange gebruiksduur
Tests tonen aan dat de batterij langdurig kan laden en ontladen zonder energieverlies. De onderzoekers schatten de gebruiksduur van het apparaat op twintig jaar. De installatie bestaat uit vier componenten. Hierdoor zullen de kosten van het vat vermoedelijk laag zijn.
“We voorzien dat het elektrische warmtepompen beter laat functioneren op energiearme momenten en zonnecollectoren beter laat renderen. Het geheel heeft een belangrijk potentieel in het afvangen van piekbelasting van het energienet.”