Koemelk als warmtebron? Kan gewoon! Steeds vaker maken veehouders nuttig gebruik hun afvalwarmte. ‘Milk2Heat’ werd bedacht door een student technische bedrijfskunde. Dat schrijft installatie.nl.
Koemelk als warmtebron
Een voorbeeld waarbij koemelk dienst doet als warmtebron is door het aftappen van warmte van een melkkoelinstallatie. Met deze warmte verwarmen boeren hun spoelwater en zelfs hun woning. Installatiebedrijf FH Loohuis en koelinstallateur Mueller ontwikkelden hiervoor Milk2Heat. Dochterbedrijf Loohuis Agro Neutraal gaat er tot nu toe succesvol mee ‘de boer op’.
Milk2Heat
De bedenker van het project van Bjorn Weghorst, student technische bedrijfskunde aan de Saxion Hogeschool. Als boerenzoon zag hij in de praktijk hoe afvalwarmte onbenut bleef. Het wordt dag en nacht – zelfs in de winter – via de koelinstallatie uit de melktank geblazen. Verse melk is namelijk 37°C en moet zo snel mogelijk worden afgekoeld naar 3°C om de kwaliteit te behouden. Bij FH Loohuis kreeg Weghorst vrij spel om de onbenutte warmte een nieuw doel te geven. Daarom bedacht hij samen met Mueller, een belangrijke leverancier van melktankkoeling, ‘Milk2Heat’.
Techniek
Het unieke zit ‘m in het behoud van de bestaande koelinstallatie, vertelt Jordy Christenhus. Hij is samen met Weghorst verantwoordelijk voor de verkoop en uitvoering van de Milk2Heat installaties via Loohuis Agro Neutraal. “De koelmachine blijft gewoon behouden zodat de boer de melk gekoeld in de tank krijgt. Wij breiden de koelmachine uit met een systeem waarmee we warmte weghalen. Onze prioriteit is dat de boer geen problemen krijgt met de melkkwaliteit. In de zomer kan het zijn dat de boer niet genoeg warmte afneemt en dan gaat alsnog de ventilator aan.”