Gesprekken die Nederlanders voeren met hun slimme Google-assistent worden afgeluisterd door medewerkers van het bedrijf. Een Belgische medewerker van Google heeft Nederlandstalige audiofragmenten, opgenomen met de assistent, gedeeld met de nieuwsredactie van de Belgische televisiezender VRT. Dat meldt NOS in een nieuwsbericht op haar website. Het bericht komt twee maanden na de introductie van de Nederlandstalige spraakfunctie op de slimme speaker voor Belgische gebruikers.
Duizenden audiofragmenten bij VRT en NOS
De slimme assistent neemt gesprekken of vragen op, zonder dat Google dat vooraf meldt aan gebruikers. Het kan daarbij ook gaan om huiselijke gesprekken die de speaker per ongeluk opneemt. De Belgische medewerker luistert in opdracht van Google dagelijks geluidsfragmenten om zo de functionaliteiten van het apparaat te verbeteren. Hij deelde duizend fragmenten van Vlaamse gebruikers van Google Home-apparaten met de VRT. Tientallen fragmenten van Nederlandse gebruikers deelde hij met de NOS. De opnames zijn steeds korter dan een minuut.
Taalexperts luisteren mee met Google Home
Het klopt dat taalexperts van Google meeluisteren, zegt het techbedrijf. Google benadrukt echter dat het gaat om anonieme fragmenten en dat het gaat om 0,2 % van alle opnames. De geluidsopnames worden namelijk niet gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie. De mensen die meeluisteren weten dus niet om wie het gaat. De techreus erkent ook dat er soms gesprekken per ongeluk worden opgenomen. Aan de taalexperts is het vervolgens de taak om het algoritme achter de Google Home-apparaat te ‘leren’ dat dergelijke conversaties geen spraakopdrachten zijn. Zo wil Google dergelijke opnames voorkomen in de toekomst.
Onschuldige en confronterende geluidsfragmenten
Een opdracht om een wekker te zetten, de openingstijden van een winkel te zoeken of om favoriete muziek af te spelen. Van alles komt voorbij. Soms ook persoonlijke opdrachten, zoals het opzoeken van porno. De medewerker die de geluidsfragmenten doorspeelde, geeft aan dat hij een enkele keer ook opnames beluisterde waarin duidelijk sprake was van fysiek geweld.
Zelf aangeven dat Google Home niet mag meeluisteren
Wie Google Home of Google Assistent installeert, wordt vooraf niet gewezen op de mogelijkheid tot meeluisteren door medewerkers. In de algemene voorwaarden staat wel te lezen dat Google gegevens verzamelt. Gebruik je een dergelijk slim apparaat? Dan kun je er sinds een jaar voor kiezen om audiofragmenten niet meer up te loaden naar de servers van Google.
Ook Amazon luistert mee
Meeluisteren met audiofragmenten van gebruikers is ook Google’s grootste concurrent Amazon niet vreemd. Dat bedrijf raakte in opspraak toen bleek dat zijn slimme speaker ‘meeluisterde’ en gesprekken en spraakopdrachten doorstuurde naar medewerkers ter analyse. Ook Google trok eerder het boetekleed aan omtrent privacy toen bleek dat Google Nest meeluisterde.