Lightyear introduceerde afgelopen week de eerste lange-afstand zonnewagen. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de auto, is opgericht door alumni van het Solar Team Eindhoven. Zij presenteerden het prototype op 25 juni aan investeerders, klanten, partners en pers. Inmiddels zijn de eerste 100 auto’s al gereserveerd.
Lightyear One
De Lightyear One is volgens de makers ontworpen vanuit een niet-traditioneel perspectief. Niet op basis van conventies, maar enkel op basis van de wetten van de natuurkunde. De auto moet ‘het meeste uit elke zonnestraal halen’. Volgens Hoefsloot is het hoofddoel om in te spelen op het gegeven waarin andere elektrische auto’s tekortschieten. Onderzoek wijst uit dat het bereik en het gebrek aan oplaad mogelijkheden mensen tegenhoudt om een elektrische auto aan te schaffen. De lange-afstand zonnewagen heeft daarentegen een groot bereik van 725 km. Nog een voordeel is dat hij rechtstreeks via de zon opgeladen kan worden. De auto genereert tot 20.000 km aan energie per jaar. Bovendien kun je tot 400 km per nacht opladen vanaf gewone 230V-aansluitingen.
Licht, veilig, sterk en efficiënt
De Lightyear One is gemaakt van hightech materialen. Op deze manier is een zo laag mogelijk gewicht gerealiseerd. Dit, met behoud van een hoge mate van veiligheid voor de passagiers. De auto wordt aangedreven door vier onafhankelijk aangedreven wielen. Zo kan er geen energie verloren gaan tijdens het transport van de motor naar het wiel. Het dak en de kap bestaan uit vijf vierkante meter geïntegreerde zonnecellen in veiligheidsglas. Deze zijn zo sterk dat een volgroeide volwassene er zonder deuken op kan lopen. Naast zonne-energie kan de Lightyear One ook worden opgeladen bij een (snel)laadstation of zelfs bij een gewoon stopcontact. De verwachte levering van de eerste auto’s is in 2021.