Een slimme thermostaat, een smart-tv of spelcomputer: ze staan allemaal in verbinding met het internet en maken je ‘home’ ‘smart’. Maar dat betekent ook dat je gehackt kunt worden via je eigen apparaten. Niet alleen tv’s en spelcomputers, maar ook lampen, magnetrons en zelf je klok zijn tegenwoordig slim. Reden genoeg om de TU Delft in te schakelen om actief lekkages op te sporen, vindt Staatssecretaris Mona Keijzer. Ze wil daarmee geen kans geven aan smarthome hackers.
Smarthome hackers
“Steeds meer apparaten, naar verwachting dertig miljard in 2020, zijn verbonden met het internet”, aldus Keijzer (Economische Zaken). Consumenten en bedrijven kunnen daar veel voordeel uithalen, maar alleen als de beveiliging in orde is. “Daarom gaan kennisinstellingen, bedrijven en de overheid samenwerken om dit te verbeteren.” Eén op de vijf mensen weet niet hoe ze hun apparaten tegen smarthome hackers beschermen, blijkt uit onderzoek van Economische Zaken.”Ze lopen het risico dat iemand hun persoonsgegevens buitmaakt, of zelfs geld”.
Slim speelgoed
Ook veel slim speelgoed verzameld data. Denk aan namen, woonplaatsen, geboortedata, gebruikersnamen en wachtwoorden. Sommige kinderproducten zijn zelfs uitgerust met een camera of microfoon. Dat betekent dat hackers, mocht de apparatuur niet veilig zijn, ze kunnen besturen. Zo werden twee jaar geleden meer dan 2 miljoen geluidsopnames gelekt. Deze waren gemaakt met CloudPets teddyberen. Ouders communiceerden daarmee met hun kinderen via een knuffel.
TU Delft
De universiteit gaat met financiële steun van de overheid de komende jaren in kaart brengen welke apparaten kwetsbaar zijn, of zelfs al gehackt. Vervolgens gaat het ministerie met fabrikanten in gesprek over maatregelen om besmette apparaten veiliger te maken.