Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Amsterdam werken aan Roboat robotboten. Het gaat om zelfsturende boten die vuilnis ophalen, bruggen vormen en pakjes bezorgen in de Amsterdamse grachten. Nieuwe ontwikkelingen brengen de robotboten een stap dichterbij. Het project loopt sinds 2016.
Zelfsturende boten kosten 25 miljoen
De Amsterdamse grachten vormden ooit een belangrijk onderdeel van een transportnetwerk om de stad te bevoorraden. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op pleziervaart en toeristenboten. Toch verandert dit in de toekomst als het aan Amsterdam ligt. Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) werkt samen met twee Nederlandse universiteiten en het Amerikaanse MIT om robotboten te ontwikkelen. Er is 25 miljoen euro in het project gestoken.
Taken
De robotboten worden met name ingezet om zelfstandig van en naar een locatie te varen. Dit betekent dat de robotboot zowel mensen als goederen vervoert. Denk aan het afvoeren van vuilniscontainers, pakketbezorging, tijdelijke bruggen en drijvende concertpodia die zichzelf op- en afbouwen. Er zijn wel nog complexe algoritmes en hardware voor nodig om met de ‘gedragingen’ van het water om te gaan. In 2016 testten onderzoekers al prototypes van de robotboten die op de Amsterdamse grachten een voorgeprogrammeerd pad volgden.
Meer weten over hoe een roboat werkt? Bekijk de video: