Efficiënter en minder CO2-uitstoot. Dat klinkt goed! De adsorptiewarmtepomp die op dit moment ontwikkeld wordt door Cooll Sustainable Energy Solutions moet dan ook de HR-ketel gaan vervangen. Energiefonds Overijssel en enkele investeerders zien er ook heil in en financierde de innovatieve ontwikkeling met 1,5 miljoen euro. Cooll hoopt met deze financiële injectie de pomp snel op de markt te kunnen brengen.
Weinig aanpassingen nodig met adsorptiewarmtepomp
De adsorptiewarmtepomp is een compacte, gasgestookte pomp die de HR-ketel overbodig maakt. Het betreft een door warmte aangedreven technologie waarmee 30 tot 50% van de energie en bijbehorende CO2-uitstoot kan worden bespaard. Verwarming van ruimtes in bestaande woningen maakt momenteel nog het grootste deel uit van het huishoudelijk energieverbruik in Nederland. Het grootschalig gebruik van reguliere warmtepompen als alternatief voor de HR-ketel wordt geremd door de noodzakelijke (bouwkundige) aanpassingen in woningen die deze met zich meebrengen. Cooll Sustainable Energy Solutions komt nu met een oplossing voor beide problemen. De adsorptiewarmtepomp kan met beperkte aanpassingen in huizen geïnstalleerd worden.
Ook geschikt voor duurzame verwarming
De warmtepomp haalt extra warmte uit de buitenlucht en is daardoor efficiënter dan een verwarmingsketel. De technologie kan bovendien in de toekomst worden aangedreven door biobrandstoffen of (groene) waterstof, waarmee een duurzame verwarming via het bestaande gasnet mogelijk wordt. De technologie van Cooll kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan het energiezuiniger maken van woningen in Nederland, zonder dat dit voor grote (extra) uitgaven voor de consument leidt.
Een alternatief voor aardgas
De zoektocht naar alternatieven voor aardgas en duurzame energie houdt Nederland flink bezig. Zeker nu bekend is dat huishoudens in Nederland in 2050 van het gas af gaat. Er wordt dan ook volop geëxperimenteerd. Recent meerde bijvoorbeeld de Energy Observer aan in Amsterdam. Een schip dat op waterstof loopt.