Vertiv en onderzoeksbureau 451 Research hebben een onderzoek naar 5G-diensten gedaan. Het onderzoek laat het nodige optimisme zien over deze diensten en de relatie ervan met edge computing. Het merendeel van de deelnemende telecomoperators gelooft dat het 5G-tijdperk in alle regio’s pas echt van start gaat in 2021. 88 procent van de respondenten plant de inzet van 5G in de periode 2021-2022. Tegelijkertijd gelooft meer dan 90 procent dat 5G zal leiden tot hogere energiekosten.
Operators zijn geïnteresseerd in technologieën en diensten die de efficiency verbeteren. Dat is in lijn met interne analyses van Vertiv. Die geven aan dat de stap naar 5G het totale energieverbruik met wel 150 tot 170 procent kan laten toenemen. De grootste toename vindt plaats in macro-, node- en netwerkdatacentergebieden.
| Bekijk alle berichten over 5G
De onderzoekers ondervroegen meer dan honderd wereldwijde telecomoperators over de kansen en potentiële obstakels van de inzet van 5G-services en de impact op de adoptie van edge computing.
Edge computing inzetten
Met betrekking tot edge computing – en meer specifiek 5G – laat het onderzoek zien dat een grote meerderheid van de operators (37 procent) al edge computing inzet of dit in de planning heeft (47 procent). Dat gebeurt in lijn met de mobiele infrastructuur – ook bekend als multi-access edge computing (MEC).
Naast belangrijke overeenkomsten tussen 5G en edge computing beschrijft de studie van 451 Research en Vertiv ook verschillende potentiële obstakels voor 5G-adoptie en manieren waarop deze te vermijden zijn, zoals Energy Savings-as-a-Service (ESaaS). Meer dan 90 procent van de respondenten was ‘bijzonder’ of ‘enigszins’ geïnteresseerd in ESaaS.
Wat is 5G?
Er is de laatste tijd veel te doen over 5G. Wat is dat eigenlijk precies en wat is precies de impact op slimme toepassingen? Welnu, 5G-netwerken bieden serviceproviders de mogelijkheid om hun omzet te vergroten met nieuwe diensten die eerder simpelweg niet realiseerbaar waren. Denk daarbij onder meer aan toepassingen op het gebied van het Internet of Things of connected car-toepassingen met een latency van bijna nul. Dergelijke diensten gaan gepaard met een exponentiële groei van het dataverkeer, hogere prestatie-eisen, nieuwe beveiligingsrisico’s en operationele complexiteit.
Als antwoord hierop moeten serviceproviders hun netwerken transformeren tot een veilige, geautomatiseerde en cloud-gerichte infrastructuur. Dit is nodig om dit soort diensten op een simpele, flexibele en kostenefficiënte manier aan te bieden.