De megabatterij van de Johan Cruijff ArenA heeft de prestigieuze Green Apple Award voor Environmental Best Practice gewonnen. Het slimme opslagsysteem bestaat uit tweedehands batterijen uit elektrische auto’s. Ze voorzien het stadion van betrouwbare en duurzaam opgewekte energie, ook tijdens een stroomstoring. De Johan Cruijff ArenA is één van de meest duurzame stadions ter wereld.
In de toekomst wil de ArenA de batterij graag delen met buren zoals de Ziggo Dome, AFAS Live en de bewoners van Amsterdam Zuidoost. Het energie-opslagsysteem heeft een totaal vermogen van 3MW, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien.
De ArenA-batterij draagt bovendien bij aan een stabiel Nederlands energienet. De batterij in de Johan Cruijff ArenA speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Zo kan de batterij worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en het opslagsysteem in de ArenA capaciteit over heeft. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt.
Voormalige Amsterdam ArenA
De Johan Cruijff ArenA heette tot voor kort Amsterdam ArenA. De ArenA is niet alleen bekend als stadion van Ajax, maar ook om de concerten. In de lente vinden er vaak concerten plaats van de Toppers. Vanaf 2000 tot 2017 werd in de ArenA dancefeest Sensation gehouden.
| Bekijk hier alle berichten over de Johan Cruijff ArenA
De Johan Cruijff Arena wil in 2020 het meest innovatieve stadion ter wereld zijn. Na grote vooruitgang te hebben geboekt op het gebied van duurzaamheid, is het stadion de afgelopen jaren zich meer gaan toeleggen op een nieuw programma: innovatie.
Met het programma ‘ArenA: Vanzelfsprekend duurzaam’ werd tussen 2010 en 2015 een plan uitgevoerd met verschillende duurzame projecten. Zo heeft het stadion 4.200 zonnepanelen op het dak staan.
Smart city Amsterdam
Sinds de afronding van het duurzame programma, komt de aandacht meer te liggen op innovatie. “Onder het containerbegrip ‘smart cities’ heeft de stad ons gevraagd om versnelling te brengen in de ontwikkeling van slimme toepassingen voor de stad”, vertelde Henk van Raan, chief innovation officer bij de ArenA, vorig jaar.
Smart cities innovaties zijn cruciaal voor een wereldstad zoals Amsterdam. De druk op faciliteiten zoals winkels, openbaar vervoer en infrastructuur wordt steeds groter. “Digitalisering kan een grote rol spelen in het leefbaar houden van steden in de toekomst. De behoefte aan sensoren en smart-toepassingen wordt daarom steeds groter.”
Op naar 2020
De ArenA wil ook een hoofdrol spelen bij de ontwikkeling van het mobiele dataverkeer tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal in 2020. In samenwerking met de andere speelsteden van Euro 2020, wil Amsterdam nauw betrokken zijn bij de lancering van het snellere 5G-netwerk, de opvolger van 4G.
Niet alleen wil Amsterdam het nieuwe 5G-netwerk tijdens het EK inzetten voor hoogwaardige videobeelden, ook moet het gebruikt worden rond de openbare orde en transport.
Tijdens het toernooi zal de ArenA toneel zijn van 4 wedstrijden. In aanloop naar dat EK, wordt het stadion flink opgeknapt. Zo wordt het volgestopt met sensoren en sinds vorig jaar is er nieuwe led-verlichting van Philips Lighting, dat aangesloten is op een centraal computernetwerk. Naast wedstrijdverlichting, zal het ook ingezet kunnen worden voor de handhaving van de orde. Ook late bezoekers zouden via een led-spotje naar hun plaats begeleid kunnen worden.