De regering wil dat consumenten in de digitale economie een sterkere positie krijgen. Dat is één van de 3 grote thema’s in de Consumentenagenda die staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. In dit document gaat ze met name in op het Internet of Things (IoT).
Zo schrijft Keijzer in de Kamerbrief over de Consumentenagenda: “Waar slimme apparaten op veel interesse van consumenten kunnen rekenen, is het belangrijk om ook oog te houden voor mogelijke risico’s. In het bijzonder heb ik hierbij oog voor de veiligheid. Het is van groot belang dat allerlei partijen, waaronder de overheid, maatregelen nemen om de digitale veiligheid van slimme apparaten te waarborgen.”
| Bekijk hier alle berichten over wet- en regelgeving
Ook vindt Keijzer het belangrijk dat de consument weet wat hij mag verwachten van een slim apparaat en waar hij terecht kan wanneer het apparaat niet meer goed functioneert. “Denk aan het verstrekken van updates. Ik begrijp dat consumenten zich hier zorgen over maken.”
Bescherming van consumenten
Bij slimme apparaten spelen meer van dit soort vragen. “Het uitgangspunt is wat mij betreft echter helder,” schrijft Keijzer. “Consumenten moeten ook in een digitale economie doeltreffend beschermd worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat software-updates niet de kernfunctionaliteiten van een apparaat mogen veranderen of essentiële functionaliteiten onbruikbaar mogen maken. Ook moeten consumenten duidelijk geïnformeerd worden over de ondersteuning die zij na aankoop mogen verwachten van de verkoper of een derde partij en moeten ze weten bij wie ze hun recht kunnen halen in geval van problemen.”
Wat betekent de Consumentenagenda voor de IoT-markt?
Keijzer borduurt voort op ontwikkelingen die al gaande zijn op Europees niveau. Met name verwijst de christen-democrate naar lopende onderhandelingen over het richtlijnvoorstel digitale inhoud. Daar is een voorlopig akkoord bereikt dat de verkoper van slimme apparatuur verplicht gedurende een bepaalde termijn beveiligingsupdates te blijven verstrekken. De enige uitzondering is wanneer de verkoper uitdrukkelijk aangeeft dat er geen updateverplichtingen gelden en de consument hier uitdrukkelijk mee heeft ingestemd.
Keijzer wil dit voorlopig akkoord definitief maken en deze regels consequent doorvoeren in andere Europese regels. “Ik zorg ervoor dat consumenten weten wat ze mogen verwachten als ze IoT-producten afnemen en dat duidelijk is voor bedrijven hoe de regels moeten worden toegepast in de praktijk. Bedrijven moeten consumenten informeren hoe en met wie ze eventuele problemen kunnen oplossen.”
Daarnaast gaat de CDA-staatssecretaris kijken naar de mogelijkheden die toezichthouders hebben te handhaven bij dit soort problemen.