Door zorgdomotica kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Bovendien gebeurt dit prettiger, veiliger en zelfs goedkoper. Zeker in het licht van de vergrijzende Nederlandse bevolking is zorgdomotica een belangrijke trend, waarvan ook zieken en andere hulpbehoevenden profiteren. De redactie van Domotica.nl zet alle belangrijke informatie voor je op een rijtje.
• Wat is zorgdomotica?
• Waarom is dit onderwerp belangrijk?
• Welke toepassingen kent zorgdomotica?
• Wat is de toekomst van zorgdomotica?
Wat is zorgdomotica?
Domotica is de verzamelnaam voor apparaten en toepassingen waarmee een woning of gebouw wordt geautomatiseerd. We spreken van zorgdomotica als technische toepassingen specifiek worden toegepast om het leven van ouderen en hulpbehoevenden makkelijker of comfortabeler te maken.
Het gaat om toepassingen in de huiselijke omgeving, waarbij je zowel kan denken aan een aangepast woonhuis als een woon-zorginstelling.
Waarom is dit onderwerp belangrijk?
In Nederland is de komende jaren sprake van vergrijzing. Met andere woorden, het aandeel van ouderen in de bevolking stijgt en daardoor ook de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse burger. Dit resulteert in diverse problemen.
Mede om de (ouderen)zorg betaalbaar te houden, stimuleert de overheid nu al dat mensen langer zelfstandig thuis wonen. Om dit mogelijk te maken, speelt zorgdomotica een belangrijke rol.
Verder maakt zorgdomotica het leven van ouderen en hulpbehoevenden prettiger en gezonder, en dat is hoe dan ook een voordeel!
Welke toepassingen kent zorgdomotica?
Zorgdomotica kent tal van toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een infrarood- of bewegingssensor, eventueel gekoppeld aan camera’s, waardoor een zorgverlener kan bepalen of er hulp nodig is. Een andere toepassing is een bedmat die een signaal afgeeft zodra iemand het bed verlaat of ingaat. Vervolgens schakelt dit signaal kamerverlichting of een elektrische kookplaat in de dag- of nachtstand.
Tot slot kan een bewegingsmelder een zorgverlener een waarschuwing geven wanneer iemand zich gedurende een in te stellen periode niet beweegt.
Domotica kan ook preventief werken. Systemen die met elkaar in verbinding staan, houden dan een oogje in het zeil. Mocht een gevaarlijke situatie dreigen te ontstaan, dan kan het systeem ingrijpen. Zo verkleinen we de kans op huishoudelijke ongevallen, die potentieel verregaande gevolgen kunnen hebben.
Wat is de toekomst van zorgdomotica?
Het blijft speculeren, maar vanuit onze expertise durven we toch enkele voorspellingen te doen. Zo zal je huis in 2030 alles van je weten. Het huis van de toekomst weet wanneer je thuiskomt, wat en wanneer je eet, drinkt, slaapt, je ontspant en werkt. Vervolgens reageert de woning proactief met specifieke vragen, ideeën en suggesties. Dit maakt het leven voor iedereen gezonder en prettiger, maar zeker voor ouderen is deze ontwikkeling goud waard: op deze manier kun je langer zelfstandig thuis wonen.
| Bekijk hier alle berichten over zorgdomotica
Op dit moment kan domotica nog prijzig zijn. Ook worden toepassingen niet altijd vergoed door de verzekeraar. Door een brede acceptatie van zorgdomotica – en de daarmee samenhangende concurrentie op de markt – zullen de prijzen in de toekomst waarschijnlijk fors dalen. Bovendien zal het nut van deze toepassingen een brede maatschappelijke erkenning hebben verworven. Daarom zal veel domotica in het basispakket worden opgenomen, zo voorspellen we.