In Nederland is de komende jaren sprake van vergrijzing. Met andere woorden, het aandeel van ouderen in de bevolking stijgt en daardoor ook de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse burger. Dit resulteert in diverse problemen, waaronder zorgkosten die de pan uit rijzen. Is zorgdomotica de oplossing?
In 2040 zal meer dan een kwart van de Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar, zo voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de toenemende levensverwachting zal de AOW-leeftijd op dat moment weliswaar enkele jaren hoger liggen. Desondanks blijft het de vraag hoe we de enorme zorgvraag in de toekomst gaan bekostigen.
| Bekijk hier alle berichten over zorgdomotica
Mede om de (ouderen)zorg betaalbaar te houden, stimuleert de overheid nu al dat mensen langer zelfstandig thuis wonen. Om dit mogelijk te maken, speelt zorgdomotica een belangrijke rol.
Geen zin in verzorgingshuis
Er is nog een andere reden waarom Nederlanders langer zelfstandig blijven wonen. Het verzorgingshuis is voor weinigen een lonkend perspectief. Niet voor niets geeft 4 op de 5 Nederlanders die in 2040 bij de ouderen horen, aan dan zelfstandig thuis te willen blijven wonen. Willen we dat echter mogelijk maken, dan zullen er wel aanpassingen moeten komen bij een half miljoen woningen.
Om langer thuis te blijven wonen, zijn er aanpassingen nodig in de woning. Welke aanpassingen dat moeten zijn, kan worden vastgesteld door een comfortinstallateur. Deze beroepsgroep is getraind op ziektebeelden. Het zijn erkende installateurs die weten hoe ziektebeelden verlopen en hoe zich dat gaat ontwikkelen. Daardoor kunnen ze de juiste aanpassingen maken voor zorgbehoevenden van alle leeftijden.
Voorbeelden van zorgdomotica
Denk bijvoorbeeld aan een infrarood- of bewegingssensor, eventueel gekoppeld aan camera’s, waardoor een zorgverlener kan bepalen of er hulp nodig is. Of een bedmat die een signaal afgeeft zodra iemand het bed verlaat of ingaat. Vervolgens schakelt dit signaal kamerverlichting of een elektrische kookplaat in de dag- of nachtstand. Tot slot kan een bewegingsmelder een zorgverlener een waarschuwing geven wanneer iemand zich gedurende een in te stellen periode niet beweegt.
Domotica kan ook preventief werken. Systemen die met elkaar in verbinding staan, houden dan een oogje in het zeil. Mocht een gevaarlijke situatie dreigen te ontstaan, dan kan het systeem ingrijpen. Zo verkleinen we de kans op huishoudelijke ongevallen, die potentieel verregaande gevolgen kunnen hebben.
Tot slot
Zorgcentra en verpleeghuizen zijn niet altijd de ideale plekken voor ouderen wanneer ze niet meer goed op zichzelf kunnen wonen. En in Nederland komt het niet zo vaak voor dat gezinnen hun ouders in huis nemen. In het vergrijzende Nederland zal zorgdomotica een steeds belangrijkere rol innemen om ouderen de kans te geven langer zelfstandig te blijven wonen.