Door toepassing van domotica is het voor ouderen mogelijk langer thuis te blijven wonen. En als het dan toch noodzakelijk is naar een verzorgingshuis te gaan, maken state-of-the-art oplossingen hun leven daar prettiger en veiliger. De redactie van Domotica.nl zet de mooiste voorbeelden van zorgdomotica op een rijtje.
Casenio
Casenio is een systeem voor met name mantelzorgers. Het waarschuwt bij ongebruikelijke of gevaarlijke situaties. Het grote voordeel is dat er niet alleen in huis wordt gewaarschuwd, maar dat er ook meldingen verstuurd worden naar bijvoorbeeld vrienden, familie, thuiszorg of een alarmcentrale.
Casenio werkt met draadloze sensoren. Die geven hun signalen door aan een kleine huiscentrale, die in verbinding staat met een datacentrum. Zodra de huiscentrale door een sensor wordt geïnformeerd over een ongebruikelijke of gevaarlijke situatie, zal deze met geluid en op het beeldscherm de bewoner waarschuwen en een melding versturen naar een contactpersoon.
DigitalAngel
In de intelligente matrassen van DigitalAngel zitten sensoren, waarvan de data wordt gedeeld met verpleegkundigen, zorgverleners en zorgpersoneel. Deze data zorgt ervoor dat patiënten realtime en 24 uur per dag bewaakt kunnen worden.
De slimme matras stuurt sensorische gegevens door aan verzorgers. Dit zorgt ervoor dat zorgverleners meer tijd vrij kunnen maken en zich kunnen concentreren op meer essentiële taken.
Howz
De smartphone-app Howz maakt het onder meer mogelijk om het gebruik van elektrische apparaten in de huizen van ouderen te monitoren.
Denk aan verlichting die aan- of uitstaat, waterkokers die borrelen of ovens die staan ingeschakeld. Daarnaast is het mogelijk om via sensoren temperatuur, licht en bewegingen in de gaten te houden. Het systeem leert de dagelijkse routines van het gemonitorde huishouden. Gebeurt er iets vreemds? Dan waarschuwt de app de contactpersoon. Mogelijk is er iemand onwel geworden en is tijdig ingrijpen noodzakelijk.
Mopas
Mopas Monitoring Systems ontwikkelde een alarmknop waarmee hulpverleners direct kunnen zien waar iemand zich bevindt. Vervolgens kunnen ze in geval van nood meteen communiceren via een transponder.
De locatie van de gebruiker is alleen zichtbaar na een druk op de alarmknop die zich bevindt op een Mopas transponder. Deze transponders koppel je bijvoorbeeld draadloos met elektrische deursloten, waarmee deuren door verzorgers of naasten geopend kunnen worden. Daarnaast beschikken ze over positiebepaling via WiFi en GPS, valdetectie, spreek-/luisterfunctie en de mogelijkheid tot koppelen via Bluetooth met bijvoorbeeld een Pebble Smartwatch.
SafeWander
De destijds 15-jarige uitvinder Kenneth Shinozuka ontwikkelde speciaal voor zijn opa sokken met een alarm: de SafeWander.
Herhaaldelijk stapte de opa van de Amerikaanse jongen uit zijn bed. Om te koken of omdat hij het huis uit wilde. Daarmee bracht de oude man niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook zijn medemens. Kleinzoon Kenneth kon het niet langer aanzien en ging aan het werk. Hij ontwikkelde de SafeWander dat via Bluetooth een bericht stuurt naar de mobiele telefoon van een familielid. Die wordt daardoor op de hoogte gesteld van een mogelijk risico.
| Bekijk hier alle berichten over Smart Care
De sokken hebben kleine druksensoren, die via GPS-trackers een melding versturen zodra een patiënt ’s nachts naast zijn of haar bed staat. Omdat de Bluetooth-overdracht van gegevens weinig energie kost, zijn de sokken ook zeer energie-efficiënt en gaan de batterijen lang mee. Na de octrooiaanvraag van Shinozuka kreeg de uitvinder veel aandacht van ziekenhuizen en verpleeghuizen in zijn land. Inmiddels worden de sokken op grote schaal gebruikt.
Track4Care
Track4Care van ARAS Security is een systeem voor dwaaldetectie. Hiermee krijgen patiënten, die bijvoorbeeld dementie hebben, leefcirkels toegewezen. Door meldingen op de DECT-telefoon van verzorgers geeft het zorgdomoticasysteem aan wanneer een cliënt de grens van zijn of haar leefcirkel heeft bereikt. Deuren zullen dan ook gesloten blijven tot de verzorger de cliënt weer heeft opgehaald.