In dit overzichtsartikel zet de redactie van Domotica.nl alle basiskennis voor je op een rijtje. Wat is de definitie van gebouwautomatisering? Welke voordelen heeft deze toepassing van domotica? Wat zijn de grote spelers op het gebied van gebouwautomatisering? En wat zal de toekomst brengen?
• Wat is gebouwautomatisering?
• Wat is het verschil tussen woning- en gebouwautomatisering?
• Wat zijn de voordelen?
• Welke fabrikanten houden zich bezig met gebouwautomatisering?
• Wat is de toekomst van gebouwautomatisering?
Wat is gebouwautomatisering?
Gebouwautomatisering is de koppeling van meerdere systemen met als doel om processen in een gebouw te verbeteren of te vereenvoudigen. Het zorgt voor een flexibele, comfortabele en veilige omgeving voor werknemers of bewoners dankzij een element van intelligentie.
Voorbeelden zijn: toegangscontrole, klimaatregeling en slimme ventilatie.
Wat is het verschil tussen woning- en gebouwautomatisering?
We spreken van woningautomatisering wanneer het leven in een woonhuis of appartement wordt verbeterd. Alle processen in bedrijfspanden, maar ook in de gezamenlijke ruimtes in appartementencomplexen, vallen onder gebouwautomatisering.
Wat zijn de voordelen?
Gebouwautomatisering biedt tal van voordelen. Dit zijn de 4 belangrijkste:
1. Lagere kosten
Intelligente gebouwautomatisering kan in één klap al 15 procent aan gebruikskosten besparen.
| Bekijk hier alle berichten over dit onderwerp
2. Verbeterde beveiliging
Met modern toegangsbeheer kan precies worden bepaald wie toegang krijgt tot welke ruimte.
3. Minder personeel nodig
De modernste gebouwautomatisering heeft minder menselijke input nodig in het werkproces.
4. Betere productiviteit
Gebouwen die een betere luchtkwaliteit en temperatuur hebben, helpen werknemers om productiever te zijn in hun werkzaamheden.
Welke fabrikanten houden zich bezig met gebouwautomatisering?
Enkele grote spelers op het gebied van gebouwautomatisering zijn: ABB, Eaton, Hager, Schneider Electric en Siemens.
Deze en andere fabrikanten verbeteren de processen in appartementencomplexen, kantoorpanden en andere gebouwen in Nederland door middel van domotica.
Wat is de toekomst van gebouwautomatisering?
De volgende trends hebben ongetwijfeld een impact op de toekomst van gebouwautomatisering:
1. Duurzaamheid
Bedrijven zien steeds meer de noodzaak om zuinig om te springen met energie en starten daarom met het verduurzamen van hun gebouw. Te verwachten is dat steeds meer bedrijfspanden zonnepanelen zullen plaatsen. Verder zal ‘smart’ worden omgegaan met energie.
2. Internet of Everything
De wereld waar we naartoe gaan, is die van het Internet of Everything, waarin alles met alles is verbonden. Met al deze apparaten die met elkaar in verbinding staan, ontstaan gigantische volumes aan data. Deze Big Data kan door slimme analyse door dezelfde apparaten gebruikt worden om ons leven een stuk comfortabeler, veiliger en efficiënter te maken.
Nu zien we al dat door middel van het Internet of Things de bezettingsgraad van vergaderruimtes wordt verbeterd, door onze redactie omgedoopt in ‘Het slimme werken’. Maar de potentie van IoT is zo goed als eindeloos en we raden je zeker aan om deze website in de gaten te houden voor ontwikkelingen die we nu nog niet kunnen verzinnen.
3. Nieuwe spelers op de markt
In de bouw- en installatiesectoren is het kostenplaatje koning. Wie voordelig kan leveren, heeft de opdracht binnen. Nu de intelligentie van oplossingen een steeds grotere rol gaat spelen, zullen nieuwe spelers de markt opschudden: creatieve bouwers en installateurs die frisse ideeën hebben en die met hart en ziel uitvoeren.
Daar zal zeker een prijskaartje aan hangen, maar te verwachten valt dat opdrachtgevers die prijs graag betalen, wanneer de kosten op de lange termijn kunnen worden terugverdiend.