Als er iets zeker is, dan is het wel dat de toekomst onzeker is. Toch deed de redactie van Domotica.nl een dappere poging en keek in de glazen bol: welke trends zien we op het gebied van gebouwautomatisering en wat betekent dat voor de toekomst?
Laten we beginnen met het thema duurzaamheid. We zijn het heel gewoon gaan vinden dat er altijd en overal energie is, maar zo voor de hand liggend is dit niet. Fossiele brandstoffen raken langzaam op en dit resulteert in de uitstoot van veel schadelijke stoffen. Dit stelt de moderne mens voor de nodige uitdagingen.
Gelukkig staat de techniek niet stil en komen er vanuit verschillende hoeken innovaties. Zo halen we tegenwoordig al elektrische energie uit natuurlijke bronnen zoals zonlicht, wind, zee- en oceaangetijden en zelfs op kleine schaal uit algen.
Energielabel
Het aandeel elektrische auto’s groeit nog gestaag, maar zal een enorme vlucht gaan nemen, waardoor de vraag naar ‘groene’ energie zal toenemen. Ook bedrijven zien steeds meer de noodzaak om zuinig om te springen met energie en starten daarom met het verduurzamen van hun gebouw. Al is het maar om een gunstiger energielabel te realiseren voor het gebouw.
| Bekijk alle berichten over gebouwautomatisering
Deze trend zal in de toekomst nog voortzetten. Te verwachten is dat steeds meer bedrijfspanden zonnepanelen zullen plaatsen. Verder zal ‘smart’ worden omgegaan met energie.
Internet of Everything
Het Internet of Things is mogelijk doordat er steeds meer producten verbonden worden met het internet. In 2003 waren 500 miljoen apparaten, voornamelijk computers, verbonden met internet. 2009 was een bijzonder jaar, waarin het aantal apparaten met internetverbinding de wereldbevolking overschreed. Deze groei zet exponentieel door en naar verwachting zijn er over een paar jaar meer dan 50 miljard apparaten verbonden met internet én elkaar.
Daarbij worden deze apparaten ook steeds veelzijdiger; ze worden compacter, zijn in staat om eigen energie op te wekken en kunnen praktisch alles meten. Deze apparaten geven niet alleen informatie aan mensen, maar wisselen ook onderling data uit, machine to machine. De wereld waar we naartoe gaan, is die van het Internet of Everything, waarin alles met alles is verbonden.
Het slimme werken
Met al deze apparaten die met elkaar in verbinding staan, ontstaan gigantische volumes aan data. Deze Big Data kan door slimme analyse door dezelfde apparaten gebruikt worden om ons leven een stuk comfortabeler, veiliger en efficiënter te maken. Nu zien we al dat door middel van IoT de bezettingsgraad van vergaderruimtes wordt verbeterd, door onze redactie omgedoopt in ‘Het slimme werken’.
Maar de potentie van IoT is zo goed als eindeloos en we raden je zeker aan om deze website in de gaten te houden voor ontwikkelingen die we nu nog niet kunnen verzinnen.