In dit grote overzichtsartikel zet de redactie van Domotica.nl alle basiskennis voor je op een rijtje. Wat is de definitie van woningautomatisering? Welke voordelen heeft deze toepassing van domotica? Wat zijn de grote spelers in deze markt? En wat is eigenlijk het verschil met smart homes?
• Wat is woningautomatisering?
• Wat is het verschil tussen woning- en gebouwautomatisering?
• Wat zijn de voordelen van woningautomatisering?
• Welke fabrikanten houden zich bezig met woningautomatisering?
• Wat is de toekomst van woningautomatisering?
• Wat is het verschil tussen woningautomatisering en smart homes?
Wat is woningautomatisering?
De definitie van woningautomatisering is eigenlijk heel simpel: het geheel aan ingeregelde technologieën die het wonen in een huis makkelijker, comfortabeler of leuker maken. De apparaten en processen die hiervoor worden gebruikt, noemen we domotica.
Wat is het verschil tussen woning- en gebouwautomatisering?
We spreken van woningautomatisering wanneer het leven in een woonhuis of appartement wordt verbeterd. Alle processen in bedrijfspanden, maar ook in de gezamenlijke ruimtes in appartementencomplexen, vallen onder gebouwautomatisering.
Wat zijn de voordelen van woningautomatisering?
Automatisering kan het wonen in een huis makkelijker, comfortabeler, goedkoper of veiliger maken. Processen die je kunt automatiseren zijn het binnenklimaat, de verlichting en de gordijnen. Een enkele fanatiekeling gaat zelfs zo ver het luikje van het kippenhok te automatiseren.
Woningautomatisering kan ook een rol spelen in het afschrikken van inbrekers, en kan er ook voor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.
Maar we blijven Nederlanders, dus kosten besparen hoort zeker ook thuis in dit rijtje! Woningautomatisering helpt je namelijk om slim om te gaan met energie.
Welke fabrikanten houden zich bezig met woningautomatisering?
De belangrijkste spelers in deze markt zijn: ABB, Bosch, Eneco, Hager, Hevac Controls, Larnitech, Siemens en Somfy. Dit zijn fabrikanten die systemen voor automatisering van de woning maken, of producten en diensten leveren die een nuttige toevoeging hiervoor vormen.
Wat is de toekomst van woningautomatisering?
De verwachting is dat iedere Nederlander in de toekomst in een slimme woning zal leven. Op dit moment worden mondjesmaat intelligente toepassingen geïntegreerd in huizen, zoals slimme thermostaten en lichtsystemen.
De toekomst is dat een woning tot in de fijnste details zal weten wanneer een bewoner thuis is, wat zijn gewoonten zijn en wat zijn voorkeuren zijn. Kortom, woningautomatisering 2.0.
Wat is het verschil tussen woningautomatisering en smart homes?
Vaak worden de termen ‘smart home’ en ‘woningautomatisering’ door elkaar gebruikt. Maar er is wel degelijk een verschil.
Laten we eerst kijken wat een smart home is. De technologie van een smart home bestaat uit verbonden apparaten, wat betekent dat ze steunen op netwerktechnologie zoals WiFi, of gespecialiseerde technologieën zoals KNX, Z-Wave of Zigbee. Deze verbinden apparaten aan elkaar en zorgen ervoor dat ze onderling kunnen communiceren.
| Bekijk hier alle berichten over dit onderwerp
Voorbeelden hiervan zijn lichtschakelaars of dimmers die op afstand bediend kunnen worden; beveiligingscamera’s waarmee het huis in de gaten gehouden kan worden; thermostaten die geprogrammeerd kunnen worden om een bepaald schema te volgen of die zich aanpassen op basis van je smartphone; of slimme meters die real time je energieverbruik kunnen aangeven.
We spreken pas van woningautomatisering als al deze slimme apparaten ook weten hoe ze met elkaar moeten communiceren. Je kunt dan bijvoorbeeld instellen wat ze te vertellen hebben en wat ze doen, op een manier die de stress, moeite en onvoorspelbaarheid van je dagelijkse leven wegneemt.