Een ruime meerderheid van de 20 grootste gemeenten van Nederland wil het verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen direct handhaven. Dat blijkt uit een rondgang door NRC Next.
Zeventien van de 20 gemeenten zeggen tegenover de krant geen gebruik te maken van de mogelijkheid om na 1 juli bij nieuwbouwprojecten toch gas aan te sluiten. Doel is Nederland in 2050 aardgas- en CO2-vrij te maken.
Kritiek bouwers
Bouwers noemen het aardgasverbod echter ‘overhaast’ en vrezen voor extra kosten en vertraging bij projecten.
De plannen zijn wel in lijn met de wensen van netbeheerder Liander. De netbeheerder sluit woningen die vanaf 1 juli een omgevingsvergunning hebben aangevraagd in principe niet meer aan op het aardgasnet. Voor die projecten zullen alternatieve keuzes moeten worden gemaakt.
Voorbeeld: Utrecht
Een stad die voorop loopt op milieugebied, is Utrecht. Met een quickscan inventariseerde ze de afgelopen periode hoeveel lopende projecten in Utrecht nog van aardgas uitgaan.
| Bekijk hier alle berichten over aardgas
In de Domstad staan er tot 2031 zo’n 230 nieuwbouwprojecten op de planning met ruim 30.000 woningen. Bij ongeveer 85% van de nieuwbouwwoningen is gekozen voor een andere warmtevoorziening dan aardgas, bijvoorbeeld all electric, stadsverwarming of bodemwarmte. Uit de verkenning blijkt dat 38 projecten met in totaal 2.350 woningen nog aardgas krijgen.
Regeling Stedin
Een nieuwbouwproject kan lang duren, soms wel meer dan 10 jaar. De maatregelen die nog mogelijk zijn, hangen af van de fase waarin het project zich bevindt en of de omgevingsvergunning al is verleend. Van de 38 lopende projecten met aardgas zijn 18 projecten in de ontwerp- of voorbereidingsfase en 20 projecten in de uitvoeringsfase. De gemeente is of gaat in gesprek met de ontwikkelaars van deze 38 projecten over de mogelijkheden om het project alsnog aardgasvrij te realiseren.
Hierbij wordt ook de wetswijziging en de regeling van Stedin onder de aandacht gebracht. Deze regeling biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om al aangegane contracten open te breken als ze de bouwprojecten alsnog aardgasvrij willen maken.