Tijdens de ICT & Health World Conference in Den Haag overhandigde Robot Care Systems haar eerste robotrollator aan Mark Van Houdenhoven van de Sint Maartenskliniek. Hiermee bestempelde het Haagse Robot Care Systems vrijdag het partnerschap dat zij aangaat met de kliniek. Deze samenwerking komt tot stand na een intensieve pilot van een jaar.
In de eerste fase van het partnerschap zal de focus liggen op het verder ontwikkelen van de robotrollator. Therapeuten van de Sint Maartenskliniek zullen hiervoor adviezen geven. Met behulp van Lea (Lean Empowering Assistent) kunnen revalidatie-patiënten vaker, zelfstandiger en veiliger loopoefeningen doen.
| Bekijk hier alle berichten over zorgrobots
Lea is een uitvinding van Robot Care Systems, opgericht door robotexpert Maja Rudinac. Drie jaar geleden begon zij samen met haar team met de ontwikkeling van de persoonlijke zorg-assistent. Lea ondersteunt bij het opstaan en lopen, stimuleert beweging, voorkomt vallen en biedt functies zoals beeldbellen om sociale contacten te stimuleren.
Uitkomsten pilot
In het voorjaar van 2017 startte Robot Care Systems een pilot op de afdeling neurorevalidatie van de Sint Maartenskliniek. Doel was om te onderzoeken hoe de persoonlijke zorg-assistent bij kon dragen aan de behandeling van revalidatiepatiënten. De pilot is gesteund door zorgverzekeraar CZ. Die ziet ook voordelen in de snellere en betere revalidatie met Lea.
Een belangrijk voordeel van Lea bleek dat patiënten vaker en zelfstandiger loopoefeningen konden uitvoeren. Dat komt mede door de steun en de detectiefunctie die de zorg-assistent biedt. Lea is voorzien van sensoren en een intelligent systeem, waardoor zij weet hoeveel steun zij moet geven bij het (op)staan en lopen. Ook kan zij obstakels detecteren en zelfstandig naar de gebruiker toe komen.
“We hebben in de Sint Maartenskliniek gezien dat Lea ook ondersteunt bij de stabiliteit van de houding/beweging van de revalidant, en ze kan ook helpen om het looptempo te doseren wat een stukje extra veiligheid geeft voor de revalidant. Het kunnen dansen met Lea is ook absoluut een leuke toegevoegde waarde!”, vertelt Nydia van As, coördinator paramedici van de Sint Maartenskliniek. “Met de nog verder te ontwikkelen tools kan Lea bijdragen aan de behandeling van revalidatiepatiënten. Dit beperkt zich niet tot obstakel-detectie, maar we denken ook aan toegevoegde oefenvormen en signaleringen voor bijvoorbeeld looptijd en/of loopafstand.”
Partnerschap
Het partnerschap tussen de organisaties is in de eerste fase gebaseerd op co-creatie. Daarin komt de kennis van de therapeuten uit de behandelpraktijk samen met de expertise van de ontwikkelaars op het gebied van robotica, om Lea Trainer voor de revalidatie-markt te realiseren. Nydia van As: “Dit trainersmodel van de Lea draagt bij aan een goede en veilige manier van training in een revalidatiesetting. De Lea Trainer wordt dan een verlengde arm van de individuele en groepsbehandelingen van patiënten.” Om continu te blijven voldoen aan de wensen van zowel therapeuten als revalidatie patiënten zal Lea voortdurend doorontwikkeld worden.