Het Techniekpact is erop gericht meer studenten voor techniek te laten kiezen. Aanstaande maandag nemen de minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Economische Zaken de extra inzet voor het Techniekpact samen met de voortgangsrapportage van het Techniekpact in ontvangst. Ook worden de nieuwe arbeidsmarkt- en onderwijscijfers bekendgemaakt.
Tijdens de jaarconferentie wordt het eerste lustrum van het Techniekpact gevierd. Hier maken de partners van het Techniekpact bekend op welke thema’s ze de komende jaren extra inzetten. Aanleiding hiervoor is de nog altijd grote vraag naar goed geschoolde, technische vakmensen.
Grotere vraag naar vakmensen
De vraag naar vakmensen is gestegen door de sterk aantrekkende economie, innovaties en nieuwe marktkansen. Verduurzaming leidt bijvoorbeeld tot nieuwe kansen in de bouw- en installatiesector.
De jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact vindt plaats op het TT Circuit in Assen. Het Techniekpact wordt overhandigd door zijn aanjager Doekle Terpstra.
Zorgen over tekort technici
De werkgevers in de techniek maken zich al geruime tijd grote zorgen over het tekort aan goed opgeleide technici. Het toenemende gebrek aan timmerlieden, metselaars, installatiemonteurs, programmeurs en andere technische vakmensen vormt een bedreiging voor de groei van bouw en technologische industrie. De Industriecoalitie, waarin Metaalunie, FME, UNETO-VNI en Bouwend Nederland samenwerken, vindt dat innovatie in het techniekonderwijs dringend nodig is.
| Bekijk hier alle berichten over events en trainingen
In de installatiebranche ontstaan 20.000 vacatures per jaar die nauwelijks in te vullen zijn. In de technologische industrie en de mkb-metaal zijn tot 2030 zo’n 120.000 nieuwe werknemers nodig. Ook de bouw komt op korte termijn tienduizenden mensen tekort. De nood is hoog. Het tekort aan technici zet niet alleen de economische groei onder druk, maar ook de energietransitie.
Ook te weinig techniekdocenten
Een extra belemmering voor de instroom van jonge technici is het dreigende tekort aan techniekdocenten.
Daarom vindt de Industriecoalitie, waarin Metaalunie, FME, UNETO-VNI en Bouwend Nederland samenwerken, dat de overheid de bevoegdheidseisen zou moeten aanpassen en een meer flexibele lerarenopleiding tot stand zou moeten brengen. Daardoor zou onder meer de mogelijkheid ontstaan om professionals van bedrijven in te zetten in vmbo en mbo. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, zei in december: “In de bouw- en infrasector hebben we de komende jaren 40.000 nieuwe mensen nodig. Die moeten worden opgeleid, maar straks zijn de docenten er niet. We hebben dus snel professionals nodig die praktijkkennis kunnen overbrengen op een nieuwe generatie vakmensen.”
De Industriecoalitie vroeg toen ook om het voorkomen van een numerus fixus bij de technisch-wetenschappelijke opleidingen. Als de Technische Universiteiten hun deuren sluiten voor een deel van de studenten, zet dat een rem op groei en innovatie. De werkgevers vragen verder om techniekonderwijs dat beter aansluit op nieuwe materialen, technologieën en productieprocessen.