Het Masterplan Aardwarmte Nederland is aangeboden aan Ed Nijpels, de coördinator van het Klimaatakkoord. Dit Masterplan is een gezamenlijke inspanning van markt en overheid en buigt zich over de vraag hoe aardwarmte, de warmtenetten en de warmtevraag zich optimaal in samenhang kunnen ontwikkelen met als ambitie het realiseren van 50 Petajoule (PJ) in 2030 en 200 PJ in 2050.
- Input voor het Klimaatakkoord
- Diversiteit aan warmtebronnen nodig
Ter vergelijking: 50 PJ is de warmtebehoefte van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens. Aardwarmte levert met deze ambities een significante bijdrage aan het verduurzamen van de warmtevraag.
Klimaatakkoord
Het plan is aangeboden als input voor de onderhandelingen over het Klimaatakkoord. Ed Nijpels: “Geothermie gaat een belangrijke rol spelen in de energietransitie. In het Klimaatakkoord waar partijen nu met elkaar over praten, zullen daar ongetwijfeld knopen over worden doorgehakt. Deze studie levert daarbij een belangrijke bijdrage.”
| Kijk hier voor alle berichten over duurzaamheid
Nederland staat voor een belangrijke opgave. De CO2-emissies dienen met 49% te worden gereduceerd voor 2030 en met 95% voor 2050. Dus moet niet alleen 95% van de stroom duurzaam worden, maar ook 95% van de warmte. Ongeveer 40% van de Nederlandse emissies komen door het gebruik van warmte. Om de emissiedoelstellingen te halen zal de warmtevraag moeten instaan voor 20 Mton CO2-emissies reductie in 2030. Dat is ongeveer gelijk aan 500 PJ te verduurzamen warmte. Een dubbel zo grote besparing is nodig voor 2050.
Diversiteit aan warmtebronnen nodig
Dus wordt de oplossing gezocht in een diversiteit aan warmtebronnen en technologieën. Aardwarmte kan een belangrijke rol spelen in de toekomstige duurzame energiemix. Met name in de glastuinbouw, stadswijken en utiliteitsbouw in de gebouwde omgeving en in de lichte industrie is een rol voorzien voor aardwarmte. De Nederlandse overheid stimuleert om deze reden het in kaart brengen van de ondergrond in Nederland. Zo kan het potentieel van aardwarmteprojecten ten volle worden benut.
Het Klimaatakkoord kent één centraal doel: de opgave om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 terug te dringen met 49% ten opzichte van 1990. De maatregelen die nodig zijn om CO2-uitstoot sterk terug te dringen, kosten geld. Het kabinet wil de kosten voor burgers en bedrijven zoveel mogelijk beperken. Kortom, er wordt scherp opgelet dat de gemaakte afspraken kostenefficiënt zijn.
Aardgasvrij: brede trend
Nederland wordt steeds meer aardgasvrij. Onlangs werd bekend dat de gemeente Utrecht helemaal van het aardgas af wil. Per 1 juli vervalt de wettelijke verplichting om nieuwbouw aan te sluiten op het gasnet. De gemeente Utrecht bereidt zich voor op deze nieuwe wetgeving. Met een quickscan inventariseerde ze hoeveel lopende projecten in Utrecht nog van aardgas uitgaan. Bij ongeveer 85% van de nieuwbouwwoningen in Utrecht is gekozen voor een andere warmtevoorziening dan aardgas. De gemeente gaat in gesprek met ontwikkelaars van 38 projecten die nog nieuwbouw met gas ontwikkelen.
In de Domstad staan er tot 2031 zo’n 230 nieuwbouwprojecten op de planning met ruim 30.000 woningen. Bij ongeveer 85% van de nieuwbouwwoningen is gekozen voor een andere warmtevoorziening dan aardgas, bijvoorbeeld all electric, stadsverwarming of bodemwarmte. Uit de verkenning blijkt dat 38 projecten met in totaal 2.350 woningen nog aardgas krijgen.
Voor 37 projecten is uit de ingediende plannen (nog) niet duidelijk op welke wijze de woningen worden verwarmd. Sinds medio 2017 zijn er al geen nieuwbouwplannen meer ontwikkeld op aardgas. Dit is een belangrijke stap in de visie op warmtevoorziening van Utrecht.
Kortom, we verwachten nog veel steden die de komende tijd van het aardgas afgaan. Hou deze website in de gaten voor het laatste nieuws!