De importheffing op zonnepanelen uit onder meer China levert de Europese solar-industrie niets op. Ondanks de maatregel is de productie van zonnepanelen in Europa de afgelopen 5 jaar afgenomen. UNETO-VNI wil daarom dat de Europese Commissie de importheffing uiterlijk op 3 september beëindigt.
- Maatregel werkt fraude in de hand
- Groei wordt tegengewerkt
- Oproep door Doekle Terpstra van UNETO-VNI
De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche wil zo de groei van het aantal zonnepanelen op Europese daken stimuleren. UNETO-VNI doet de oproep samen met ruim 100 Europese organisaties en bedrijven in een brief aan de voorzitter van de Europese Unie.
De importheffing werkt niet
Vijf jaar geleden stelde de EU een importheffing in op zonnepanelen en zonnecellen uit landen als China. De maatregel werkt fraude in de hand en blijkt eenvoudig te omzeilen. Fabrikanten verplaatsen de productie naar Aziatische landen die niet onder de importheffing vallen. De EU is er dan ook niet in geslaagd met de maatregel de Europese productie van zonnepanelen te laten toenemen.
| Kijk hier voor alle berichten over UNETO-VNI
Nederlandse installateurs hebben de afgelopen jaren steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd, maar de importheffing vormde daarbij wel een belemmering. Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI: “De groei had nog veel hoger kunnen uitvallen. Onderzoek van het Directoraat-generaal Justitie en Consumentenzaken (JUST) van de Europese Unie laat zien dat het schrappen van de importheffing 20 tot 30 procent extra afzet zal opleveren. Die groei hebben we hard nodig om de doelen van het Klimaatakkoord te halen.”
Duidelijkheid over de salderingsregeling helpt ook
De markt voor zonnepanelen kan ook profiteren van duidelijkheid over de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat huishoudens de stroom die zij opwekken met hun zonnepanelen mogen wegstrepen tegen de stroom die ze verbruiken. Het kabinet wil die regeling vervangen, maar het is nog niet bekend wat er voor in de plaats komt.
Terpstra: “Het is hoog tijd dat minister Wiebes duidelijk maakt hoe de toekomst van de salderingsregeling eruit gaat zien. Onduidelijkheid is slecht voor het vertrouwen van consumenten. Investeringen in zonne-energie moet je stimuleren door zekerheid te bieden voor de toekomst.”