Google Assistant is een veelzijdig hulpje, en de komende maanden worden nog meer nieuwe functies uitgerold. In dit artikel zetten we alles wat je over Google Assistant moet weten op een rijtje.
- Wat is Google Assistant?
- Wat zijn de alternatieven voor Google Assistant?
- Google Assistant update 2018
- Controverse over Google Duplex
- Google Assistant functies voor Nederland
- Integratie met Sensus (Volvo)
Wat is Google Assistant?
Google Assistant is de digitale persoonlijke assistent ontwikkeld door Google. Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O in 2016 presenteerde CEO Sundar Pichai de slimme assistent. Google lanceerde deze als een concurrent van Amazons Alexa, Apples Siri en Microsofts Cortana.
Het slimme hulpje is voornamelijk beschikbaar op mobiele apparaten en in smart homes. Zo is de assistent het ‘brein’ van de Google Home en de Google Home Hub.
Gebruikers communiceren voornamelijk via spraak met Google Assistant, hoewel toetsenbordinvoer ook wordt ondersteund. De assistent kan ook informatie op internet opzoeken, gebeurtenissen en alarmen plannen, instellingen op het apparaat van de gebruiker aanpassen en informatie van het Google-account van de gebruiker weergeven.
Wat zijn de alternatieven voor Google Assistant?
De 3 grote concurrenten van Google Assistant zijn: Alexa van Amazon, Siri van Apple en Cortana van Microsoft.
Volgens een test van het Amerikaanse marketingbureau Stone Temple is Google Assistant de meest intelligente van dit viertal. Getest werd welke assistent de meeste vragen goed kon beantwoorden. Zowel in 2017 als 2018 kwam Google Assistant als winnaar uit de bus.
Google Assistant update 2018
Onlangs werden de volgende updates voor Google Assistant aangekondigd:
1. Google Duplex: de assistent kan in de toekomst ook eenvoudige telefoontjes voor je plegen, zoals het maken van een kappersafspraak.
2. Er worden nieuwe stemmen toegevoegd aan Google Assistant, waaronder die van zanger John Legend.
| Bekijk hier alle artikelen over Google Assistant
3. De assistent wordt intelligenter en zal ook moeilijker vragen kunnen beantwoorden.
4. De ‘Pretty Please’-functie: wanneer deze optie wordt aangezet, krijg je alleen antwoord als je netjes ‘alsjeblieft’ zegt. Zo leren ouders hun kinderen ook via de slimme assistent hoe het hoort.
Controverse over Google Duplex
De aankondiging dat Google Assistant zelfstandig mensen gaat bellen, leidde tot de nodige kritiek. Is het namelijk wel netjes om de Google Duplex-functie de opdracht te geven telefoontjes te plegen zonder dat de persoon aan de andere kant van de lijn weet met kunstmatige intelligentie te maken te hebben? Geen nood, Google kondigde aan dat ontvangers van de boodschappen te horen krijgen dat ze niet met een mens communiceren. Hoe dit er in de praktijk uit zal zien, is nog niet bekend.
Google Assistant functies voor Nederland
Google Assistant spreekt sinds juli 2018 Nederlands op Android- en iOS-toestellen. Dit leidt ertoe dat steeds meer Nederlandse bedrijven ‘iets’ willen met het slimme hulpje.
Enkele voorbeelden: je kunt PostNL vragen wanneer je pakketje komt, cadeau-inspiratie opdoen bij Bol.com, Albert Heijn vragen om recepten en via Buienradar checken of het straks gaat regenen. Ook Nederlandse bedrijven als Centraal Beheer, Eneco, Essent, ING, Jumbo, KLM, KRO-NCRV, MediaMarkt, NOS, NPO, Qmusic, Rabobank, Rituals, Transavia en Unilever hebben een toepassing voor Google Assistant gemaakt.
Daarnaast zijn nieuwsbulletins oproepbaar van een groot aantal Nederlandse nieuwsorganisaties, zoals 538 Nieuws, ANP, NOS, NU.nl, RTL Nieuws, Omroep Brabant en Omroep Gelderland.
Integratie met Sensus (Volvo)
Volvo werkt samen met Google om Google Assistant, Google Play Store, Google Maps en andere Google-services in te bedden in de volgende generatie van Sensus. De nieuwe versie van Volvo’s infotainmentsysteem is gebaseerd op het Android-besturingssysteem van Google.
De volgende generatie van Sensus draait op Android. Daarom zullen nieuwe apps en software-updates in realtime beschikbaar zijn en kunnen ze automatisch worden toegepast. Hierdoor kunnen toekomstige Volvo-auto’s reageren op de behoeften van de klant en bieden zij up-to-date informatie en zelfs voorspellende services voor chauffeurs.
Google Assistant biedt een centrale spraakinterface voor de auto waarmee automobilisten functies zoals airconditioning kunnen bedienen en apps kunnen gebruiken om muziek af te spelen en berichten te verzenden. Door deze integratie kunnen bestuurders te allen tijde hun blik op de weg houden, wat uiteraard positief is voor de veiligheid.