Het innovatieve project ‘COPD InBeeld’ heeft de VBHC Primary Care Award 2018 gewonnen. COPD InBeeld is een initiatief van diverse organisaties. Zij sloegen de handen ineen om de zorg voor mensen met de longziekte COPD in oost-Nederland beter te organiseren.
De Value Based Health Care (VBHC) Prize erkent en beloont initiatieven die innovatieve en waardegedreven zorg leveren. De internationale vakjury beschreef COPD InBeeld als ‘een unieke samenwerking tussen zorgverleners in de eerste- en tweedelijnszorg in nauwe samenspraak met de klant’. Kenmerkend voor InBeeld is dat patiënten via beeldbellen zorg op afstand krijgen.
René Baljon, directeur van Medisch Service Centrum NAAST, is trots. “Deze prijs is de kroon op het werk dat we zo’n 7 jaar geleden met onze partners startten. Uitgangspunt was meer zelfregie en vrijheid voor de klant en betere zorg tegen minder kosten. Dat heeft onder meer geleid tot een hogere klanttevredenheid en nieuwe technologieën in combinatie met zorg op afstand.”
Value based healthcare is zorg met een focus op het vergroten van waarde voor de patiënt en daarbij vermindering van de kosten. De vakjury was onder de indruk van de initiatieven en prijst Nederland als koploper van value based healthcare. Ten opzichte van vorig jaar is er een forse stijging in e-health-initiatieven.
Ook InBeeld is daar een mooi voorbeeld van. Baljon: “Mensen met COPD moeten vaak voor controle naar het ziekenhuis. Voor hen zijn deze bezoeken zwaar vanwege hun beperkte longinhoud. Dankzij InBeeld kunnen klanten, verpleegkundigen en artsen via de iPad of een ander digitaal device informatie uitwisselen en beeldbellen via een beveiligde omgeving.” De klant kan direct contact opnemen met de verpleegkundige. Of er wordt een afspraak in het ziekenhuis geregeld.
Dankzij de cVitals app van FocusCura komen de kennis van de medisch specialist van het Slingeland Ziekenhuis, de verpleegkundige kennis van NAAST en Sensire en de financiële ondersteuning van Menzis op een vanzelfsprekende manier bij elkaar. De partners werken ook samen om mensen met hartfalen thuis te begeleiden. Baljon: “Voor klanten in de Achterhoek gaat de kwaliteit van leven met sprongen vooruit. Ze hoeven bijvoorbeeld minder vaak naar het ziekenhuis. De tijd die ze overhouden, gaat nu naar de dingen die het leven gelukkiger maken”.
Enkele maanden geleden benadrukte KBO-PCOB het belang van beeldbellen in de context van e-health. KBO-PCOB is de belangenorganisatie voor senioren. “Digitale toepassingen in de zorg bieden veel voordelen voor senioren,” zei Manon Vanderka, directeur van KBO-PCOB, destijds.
Zo is beeldbellen met een huisarts in een aantal gevallen een prima alternatief voor een consult in de praktijk. Op die manier is de patiënt niet afhankelijk van vervoer of het weer. “Het aanbod vanuit de zorgkant laat echter nog te wensen over,” vervolgde Vanderka. “Het stimuleren van zowel senioren als ook de zorgverleners is dus nodig om e-health tot een écht succes te maken.”