De opkomende zorgtechnologie moet het werk van de professional een stuk eenvoudiger of effectiever maken. Vooruitstrevende zorginstellingen kiezen daarom de weg van innovatie, ook om het contact met cliënten te verbeteren. We zetten 5 succesvolle voorbeelden van Nederlandse zorginnovaties op een rij, van de kangoeroewoning tot het slimme matras.
1. Monitoringsysteem als luxe horloge
Care Watch is een alarm- en monitoringsysteem voor senioren verpakt in een design horloge. Naast de alarmfunctie kunnen er een groot aantal meldingen worden weergegeven voor bijvoorbeeld medicijnalarm, wekfunctie en afspraken. Het horloge meet de lichaamstemperatuur, hartslag en valbeweging. Er wordt automatisch alarm geslagen als een grenswaarde wordt overschreden. Care Watch heeft een zeer laag stroomverbruik, is waterdicht en huidvriendelijk.
Care Watch wordt aangeboden als totaalservice. Je sluit een abonnement af bij één van de providers. Daarna wordt automatisch de apparatuur naar je huisadres gestuurd en krijgt de dichtstbijzijnde installateur een seintje om het systeem te komen aansluiten en inrichten. In geval van nood gaat er een oproep naar een hulpverlener op afstand. Het systeem wordt daarvoor aangesloten op een servicecentrale.
2. De slimme luier
De slimme luier heeft een sensor die continu veranderingen in het vochtniveau van de luier tot op de millimeter nauwkeurig bijhoudt. Deze gegevens zijn realtime en draadloos in te zien voor de zorgprofessionals via een app. Door de nauwkeurige informatie kunnen zorgmedewerkers de slimme luier gebruiken om de zorg beter te plannen.
De luier is een product van Philadelphia Zorg in samenwerking met MediSens Wireless en Abena, een Deense fabrikant van incontinentiematerialen. In het zorgcentrum van Philadelphia in Amersfoort is vanaf eind 2016 zes maanden lang getest met de slimme luier bij ernstig gehandicapte patiënten. In de luiers zitten 600 sensoren die meten hoeveel vocht erin gekomen is en dat wordt via een zender doorgegeven aan een smartphone.
“De zorgmedewerker kan zo precies volgen wat de status is van het verband,” zei Rob Basjes, directeur van Abena, vorig jaar tegenover RTL Nieuws. “Op een bepaald niveau wordt aangegeven op de smartphone dat verschoning wellicht een goed idee is.”
3. Livv app: Leven en vrijheid
In 2017 lanceerde het Zwolse Livv een app waarmee patiënten met een hartritmestoornis, hartfilmpjes door een medisch specialist kunnen laten beoordelen. De filmpjes worden thuis gemaakt en daarna doorgestuurd naar het medisch callcenter, waar cardiologen en verplegend personeel direct advies kunnen geven.
Livv is een verzonnen woord dat staat voor ‘leven, vrijheid’. “We bieden mensen met hartritmestoornissen een geruststelling,” vertelde Mirjam Boonstra, directeur van Livv Mobile Health, in De Stentor. “Dat ze vast kunnen leggen wat er met hun hart gebeurt. En dat dat overal kan, zelfs tijdens vakantie, zonder dat ze daarvoor naar het ziekenhuis hoeven te rijden. Het is een geruststelling, geen garantie. Het is immers niet meer dan een momentopname. Maar ze weten wel dat wanneer een cardioloog naar de ECG heeft gekeken of ze actie moeten ondernemen; 112 bellen of direct naar het ziekenhuis gaan.”
4. De kangoeroewoning van de familie Smits-Van Aken
Zorgcentra of verpleeghuizen zijn niet altijd de meest ideale plekken voor ouderen wanneer ze niet meer goed op zichzelf kunnen wonen. En in Nederland komt het niet zo vaak voor dat gezinnen hun ouders in huis nemen. De familie Smits-Van Aken heeft daar een tussenoplossing op gevonden: een zogenaamde kangoeroewoning, een hoofdwoning met een buidelwoning eraan vast voor hun (schoon)ouders. Dankzij domotica blijkt het een ideale oplossing.
De opzet van de bouw van de woning is om het duurzaam te maken en met voldoende voorzieningen voor het oudere paar. “De verwarming en verlichting zijn per kamer te sturen en er zijn bewegingsmelders,” vertelde Cilla Smits op de site van Triodos Bank. “Dat voorkomt onnodig energieverbruik en is veiliger. Als iemand ’s nachts uit bed stapt, gaat het licht bijvoorbeeld automatisch aan. Bovendien staan beide huizen continu met elkaar in contact. Bij een signaal zijn we via de tussendeur in de bijkeukens altijd snel binnen om te helpen.”
5. Het slimme matras
DigitalAngel, een IoT-platform voor de gezondheidszorg, begon onlangs een pilot met ‘intelligente’ matrassen. In deze matrassen zitten sensoren, waarvan de data wordt gedeeld met verpleegkundigen, zorgverleners en zorgpersoneel. Deze data zorgt ervoor dat patiënten realtime en 24 uur per dag bewaakt kunnen worden.
De slimme matras stuurt sensorische gegevens door aan verzorgers. Op termijn is het mogelijk dat de slaaphouding van een patiënt automatisch wordt aangepast, afhankelijk van hoe goed of slecht een persoon slaapt. Dit zorgt ervoor dat zorgverleners meer tijd vrij kunnen maken en zich kunnen concentreren op meer essentiële taken.