Binnen tien jaar kan een medische controle vooral bestaan uit interacties met sensoren, camera’s en robotscanners. Contact met dokters of verplegers zal steeds minder voorkomen. Veel zorgorganisaties zullen hun diensten herbouwen rondom het Internet of Things (IoT). Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Aruba.
Het rapport ‘Building the Hospital of 2030’ is gebaseerd op interviews met leiders in de zorgsector en futurologen. Het onderzoek verklaart de waarschijnlijkheid en noodzaak van slimmere werkplekken op basis van mobiele, cloud en IoT technologieën. Verder geeft het rapport een beeld van de verschillende manieren waarop de patiëntervaring en de klinische zorg zullen verbeteren.
Het onderzoek onderscheidt 5 belangrijke voorspellingen voor de transformatie in de gezondheidszorg tot 2030:
Zelfdiagnose door patiënten. Met op apps gebaseerde en draagbare tools om de gezondheid te monitoren en ook zelf scans te doen, kunnen patiënten diverse waarden thuis vaststellen. Dit alles zonder de noodzaak om een praktijk of ziekenhuis te bezoeken.
Het geautomatiseerde ziekenhuis. De intake biedt imaging-technologieën die de hartslag, temperatuur en ademhalingsfrequentie van patiënten vanaf de binnenkomst analyseren. Aansluitend kunnen sensoren bloeddruk en ECG binnen 10 seconden meten. Op die manier is een automatische beoordeling of zelfs diagnose direct mogelijk.
Extra tijd voor zorgprofessionals. Dokters en verpleegkundigen besteden momenteel tot 70 procent van hun tijd aan administratieve taken. Via hun mobiele apparatuur kunnen zij scans en patiëntgegevens veel sneller analyseren. Op die manier kunnen ze veel meer tijd aan directe patiëntenzorg besteden.
Digitale dataopslag. Apparatuur integreert automatisch met digitale patiëntgegevens en verwerkt updates op basis van de actuele status en behandeling. Zo beschikken zorgmedewerkers over rijkere, real-time en toegankelijke data en kunnen ze beter gefundeerde beslissingen nemen.
Acceptatie van AI. De rol van kunstmatige intelligentie (AI) bij diagnoses en behandelingen groeit snel. De toenemende publieke acceptatie zal er snel toe leiden dat patiënten ook diagnoses door machines zullen accepteren.
Volgens cijfers van de VN is het aantal 60-plussers in 2030 opgelopen tot 56 procent. Dit versterkt de behoefte aan efficiëntere gezondheidszorg.
Volgens het onderzoek zijn zorgorganisaties inmiddels gestart met hun digitaliseringsreis. Uit het onderzoek van Aruba blijkt dat tweederde (64 procent) van de zorgorganisaties al monitors van patiënten aan hun netwerk koppelt. 41 procent verbindt ook systemen voor imaging en röntgen met het netwerk. Dit zijn de eerste bouwstenen voor een Internet of Things strategie. In potentie kunnen miljoenen onderling verbonden medische, draagbare en mobiele apparaten actuele informatie delen, en deze inzetten voor betere zorgkwaliteit.
Aan deze aanpak kleven echter wel risico’s. Zo heeft 89 procent van de zorgorganisaties die een IoT-strategie uitrolt, te maken met IoT gerelateerde datalekken.