Vanaf 2021 mogen huiseigenaren hun cv-ketel alleen nog vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Dat staat in een manifest van onder meer installateurskoepel UNETO-VNI en milieuorganisatie Greenpeace. De brede klimaatcoalitie wil op die manier woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen. In Nederland zijn jaarlijks circa 350.000 cv-ketels aan vervanging toe.
De partijen willen het aardgasverbruik in Nederland fors terugdringen. Dit is nodig om het klimaatverdrag van Parijs te kunnen realiseren én om minder naar aardgas te boren in Groningen. Daarvoor zijn hogere rendementseisen aan nieuwe cv-ketels onvermijdelijk. De traditionele, gasgestookte installaties kunnen aan die eisen niet voldoen. De organisaties pleiten er daarom voor al vanaf 2021 alleen nog cv-ketels te plaatsen in combinatie met energiezuinige (hybride) warmtepompen. Ook kan worden gekozen voor andere duurzame alternatieven, zoals zonneboilers.
De toepassing van hybride warmtepompen is inmiddels relatief eenvoudig. Dat zegt voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI. “Als woningen straks grotendeels hun eigen, duurzame energie opwekken is de cv-ketel als onderdeel van een hybride systeem alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.”
De ondertekenaars van het manifest willen de plaatsing van duurzame cv-systemen voor iedereen financieel haalbaar maken. Daarom pleiten ze voor de snelle introductie van gebouw-gebonden financiering. De woningeigenaar betaalt daarbij op basis van een servicecontract een vast bedrag per maand voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij verkoop van de woning neemt de koper het servicecontract over.
Om de alternatieven voor de traditionele cv-ketel snel te kunnen ontwikkelen en op grote schaal te plaatsen, wijst de brede coalitie op een aantal randvoorwaarden. Zo willen ze de (hybride) warmtepomp verbeteren als het gaat om bijvoorbeeld het geluidsniveau, de netbelasting en het ruimtebeslag. Bij de uitvoering van de plannen kan het gebrek aan geschoolde technici een belangrijk knelpunt vormen.