Wordt Rotterdam een smart city of blijft alles bij het oude? De partijen die morgen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, blijken weinig ambities op het gebied van de slimme stad te hebben. Terwijl politieke partijen in bijvoorbeeld Utrecht met stevige plannen de gemeenteraadsverkiezingen ingaan, komt het begrip ‘smart city’ niet in de verkiezingsprogramma’s voor Rotterdam voor.
Dat blijkt uit een inventarisatie door Domotica.nl van de verkiezingsprogramma’s die zijn gepubliceerd op de website van de gemeente.
Wel hebben de Rotterdamse partijen oog voor het belang van domotica. “We maken zorgbudget vrij om te investeren in huisautomatisering (domotica) en e-health om zorg zo te verbeteren.” Dat schrijft D66 in zijn Rotterdamse verkiezingsprogramma. “Ook bouwkundige aanpassingen aan woningen zijn essentieel voor mensen om langer zelfstandig te kunnen blijven. We maken hier voldoende middelen voor vrij.”
Ook DENK blijkt in Rotterdam een warm voorstander van zorgdomotica. “De gezondheidszorg gaat uit van systemen, terwijl systemen de mensen moeten dienen,” schrijft de multiculturele partij. “Daardoor krijgen nieuwe innovatieve zorgaanbieders en nieuwe behandelmethoden onvoldoende ruimte.” DENK is vóór het stimuleren van e-health en domotica.
Utrecht smart city
In Utrecht speelt het thema van de smart city wel. D66 wil dat de gemeente meer doet met de data waar ze de beschikking over heeft. Door deze data op een slimme manier aan elkaar te koppelen en inzichtelijk te maken, ontstaat informatie waarmee het mogelijk is sneller te sturen. Dit kan bruikbaar zijn om fietsendiefstal of huisjesmelkers tegen te gaan. Maar ook in het verbeteren van de jeugdzorg of het in goede banen leiden van grote evenementen kan deze informatie worden gebruikt.
De VVD is in Utrecht voorstander van het zoeken naar en investeren in smart mobility-oplossingen. Doel is de bereikbaarheid, efficiëntie en leefbaarheid te vergroten. Als voorbeelden noemt het verkiezingsprogramma: innovatieve manieren voor het delen van elektrische auto’s, traffic management voor de beste route en een efficiënte toewijzing van parkeerplaatsen.
GroenLinks en CDA
GroenLinks pleit in Utrecht voor het instellen van een permanente werkgroep die zich bezighoudt met vragen rond techniek en big data. Naast politici, bestuurders en bewoners nemen daar ook wetenschappers en mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven aan deel. De partij van lijsttrekker Heleen de Boer wil dat deze werkgroep de mogelijke toepassingen van techniek in de stad onderzoekt. Centraal daarbij staan ‘slimme’ oplossingen voor de problemen van de stad, ‘niet de technische mogelijkheden die de markt aanlevert’.
Ook het CDA heeft in de Domstad aandacht voor ‘slimme’ oplossingen. Als het aan de christen-democraten ligt, zet de gemeente ICT in als instrument voor verduurzaming van de stad. Hierbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan ‘smart grids’ om op een slimme manier om te gaan met decentrale opwekking van energie en het opvangen van pieken en dalen in de vraag naar elektriciteit.