In Nederland is 5.500 vierkante kilometer geschikt voor zonnepanelen. Dat is 5,5% van de totaal beschikbare oppervlakte. Op dit moment wordt nog maar 12 vierkante kilometer, voornamelijk dakoppervlak, van Nederland bedekt met zonnepanelen.
Dat blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport, dat jaarlijks wordt uitgebracht door het onderzoeksbureau Good!, met als doel objectieve feiten met betrekking tot zonne-energie ter beschikking te stellen aan de markt, politiek en pers.
Er is 2.275 vierkante kilometer beschikbaar op agrarische terreinen, woongebieden, bedrijventerreinen, overige gebouwde terreinen en op wegen en dijken. De rest is beschikbaar op binnen- en buitenwater. Als de volledige 5.500 vierkante kilometer benut wordt voor zonnepanelen, kan Nederland in theorie meer dan driekwart van haar totale finale energieverbruik opwekken met zonne-energie. Dat betekent dat zonne-energie in 2050 onze belangrijkste energiebron kan zijn.
“Het is belangrijk in een dichtbevolkt land als Nederland om eerst de daken zoveel mogelijk vol te leggen, alvorens vrije velden te gebruiken die vaak beter geschikt zijn voor landbouw,” zegt directeur Rolf Heynen van Good! “Bij de groei van het aandeel zonne-energie zal men zich goed bewust moeten zijn van mogelijke weerstand bij omwonenden en agrariërs. Het is verstandig dat de sector vroegtijdig de dialoog aangaat en dat gemeentes en provincies duidelijk en consistent beleid ontwikkelen.”
In Nederland werd vorig jaar niet alleen een recordaantal zonnepanelen geplaatst, maar Nederland is op dit gebied ook een belangrijk invoer- en handelsland. In 2017 werden 13 miljoen zonnepanelen geïmporteerd, goed voor 1,7 miljard euro. Opvallend is dat 40% van deze zonnepanelen uit Vietnam afkomstig is en ‘slechts’ 13% uit China. In 2015 kwam nog ruim de helft uit China.