Steden worden slimmer nu er steeds meer objecten zijn die via sensoren data kunnen versturen en ontvangen. Amsterdam Smart City is daarin vergevorderd, maar over de hele wereld zijn voorbeelden te vinden van mooie toepassingen van smart cities. We zetten hier 9 mooie smart city-initiatieven op een rij, variërend van slim energiegebruik tot het bestrijden van criminaliteit.
1. Criminaliteitsanalyse in Californië
In de Californische plaats Santa Cruz analyseert de lokale politie criminaliteitsgegevens om te voorspellen hoeveel agenten nodig zijn en waar de inzet het meest nodig zal zijn. Met deze tool genereren ze dagelijks een lijst van 10 locaties waar criminaliteit het meest waarschijnlijk zal plaatsvinden.
2. Beter ademen in New York
NYC Breathe is een draadloze vervuilingssensor die bijhoudt hoeveel uitstoot er is in de stad. De sensoren zijn bevestigd aan vrachtwagens, taxi’s en auto’s waardoor een uitgebreid data-inzicht wordt gegenereerd van de vervuiling op dat moment. En dat alles is netjes weergegeven op een gedetailleerde kaart.
3. Duurzaamheid in Dordrecht
Met het Smart City Innovatiefonds hoopt de gemeente een nieuwe impuls geven aan Smart City Dordrecht. Inwoners, ondernemers en scholen kunnen het Smart City netwerk gebruiken om samenwerkingen op te zetten voor nieuwe initiatieven. In het Fieldlab Smart Industry van de Duurzaamheidsfabriek is ruimte om te brainstormen over de ontwikkeling van de plannen.
4. Minder files in Zweden
Al in 1994 begon Stockholm met de ontwikkeling van een smart city. Destijds werd een publiek glasvezelnetwerk neergelegd om het aantal kabels te minimaliseren. Tegenwoordig gebruikt de stad technologie om het milieu zoveel mogelijk te beschermen; zo worden verwarmingskosten teruggedrongen en files tegengegaan.
5. Connected straatverlichting in Eindhoven
De gemeente Eindhoven maakt het mogelijk om als inwoner betrokken te zijn bij iedere stap van het smart city project ‘Roadmap Urban Lighting Eindhoven 2030’. Dit project omvat de ontwikkeling van innovatieve lichttoepassingen in publieke ruimtes, zoals connected LED straatverlichting.
6. Zuid-Koreaans Songdo als complete smart city
Het Zuid-Koreaanse Songdo International Business District is de eerste smart city ter wereld die van de grond af is opgebouwd. Het heeft een grootte van zes vierkante kilometer en het tienjarige project zal in totaal ongeveer 37,7 miljard euro moeten gaan kosten. Het district heeft 106 gebouwen en twee vierkante kilometer gereserveerd voor LEED-gecertificeerde gebouwen.
7. Amsterdam: niet meer sjouwen met plastic
Met behulp van technologie en open data wil Amsterdam de stad leefbaarder en duurzamer maken. Hiervoor zijn meer dan 100 projecten in het leven geroepen. Ook wordt samengewerkt met de start-up Olisto. Door een koppeling met de Olisto-app worden Amsterdammers geholpen met het vinden van parkeerplekken en kunnen ze elektrische laadpalen delen (melding als hij vrij is). Ook kun je in de app zien of een afvalbak voor plastic vol is, waardoor bewoners niet voor niets hoeven te sjouwen met zakken vol plastic.
8. Parkeercontrole in Antwerpen
Antwerpen gaat vanaf 2019 wagens inzetten met ANPR-camera’s om te controleren of automobilisten wel betalen voor het parkeren. Nog een belangrijke verandering is dat mogelijk meer dan de helft van de 1600 parkeerautomaten verdwijnt en wordt vervangen door app-gebruik.
9. Slimme sensoren in Santander
De havenstad Santander aan de noordkust van Spanje gebruikt het Internet of Things om de stad te verbeteren. Meer dan 12 duizend sensoren maken dat mogelijk. Zo zijn de straten voorzien van elektrische pijlen om automobilisten naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats te sturen, afvalbakken geven aan wanneer ze geleegd moeten worden en de grond wordt gemonitord om onnodige bewatering te voorkomen.