We leven in een samenleving waarin alles en iedereen steeds meer digitaal met elkaar verbonden raakt. Naast mensen voorziet ook steeds meer apparatuur het internet van data. Eind dit jaar zullen naar schatting meer dan 11 miljard apparaten zijn verbonden. Dat getal kan in 2020 zelfs zijn toegenomen tot 20 miljard. Kortom, het zogeheten Internet of Things (IoT) is bezig aan een gigantische opmars. Dat brengt grote mogelijkheden met zich mee. Ook voor installateurs.
Wat heeft Internet of Things te maken met gebouwen?
Dagelijks verschijnen er in de media artikelen die voorspellen dat IoT de wereld gaat veranderen. De kans is groot dat deze verhalen kloppen. Zowel oude als nieuwe gebouwen spelen hierin een belangrijke rol. Gebouwen kunnen ‘slim’ worden gemaakt door ze te verbinden aan het internet. Deze smart buildings kunnen de leefomgeving van mensen verbeteren. Bijvoorbeeld door 5 miljard MWh aan energie te besparen, en door te voorkomen dat er 261 miljard liter water wordt verspild.
En geautomatiseerde alarmsystemen kunnen ‘leren’ en daardoor voorspellend handelen. Dit vermindert uitval van belangrijke systemen als licht, aggregaten of een verwarming. Dit alles zorgt voor een betere leef- en werksituatie die de productiviteit verhoogt en een gezonde en gelukkige omgeving creëert.
Wat is de rol van installateurs hierin?
Bovenstaande ontwikkelingen zijn zeer interessant voor installateurs. Alle apparaten moeten immers worden geïnstalleerd en aangesloten, en met elkaar communiceren via een protocol. Daar is installatiekennis bij nodig. Vaak lees je over gadgets en apparaten, maar gaat slechts een handvol artikelen over de mogelijkheden die IoT biedt voor installateurs. Voor hen liggen er veel kansen binnen domotica.