Negentig procent van de consumenten heeft weinig vertrouwen in de beveiliging van Internet of Things (IoT) devices. Ondanks dat meer dan de helft (54%) van de consumenten (meerdere) IoT devices bezit, vindt slechts 14 procent dat ze zeer goed geïnformeerd zijn over de beveiliging van deze devices, blijkt uit onderzoek van Gemalto, wereldleider op het gebied van digitale beveiliging. Consumenten maken zich dan ook zorgen over hackers die de besturing van devices over kunnen nemen (65%).
Ook is een groot deel van de consumenten bang dat gegevens worden gelekt (60%) en dat hackers zichzelf toegang verschaffen tot persoonlijke gegevens (54%).
In vergelijking met wereldwijde consumenten maken Belgen en Nederlanders zich minder zorgen. Hun grootste zorg zijn hackers die de besturing overnemen (59%). Andere veelvoorkomende bezorgdheden zijn de mate waarin kwetsbaarheden in de IoT-beveiliging gebruikt kunnen worden bij misdaden als overvallen en fraude (54%), alsook de angst voor datalekken (53%).
Fabrikanten van IoT-devices en serviceproviders besteden slechts 11 procent van het totale IoT-budget aan het beveiligen van hun devices. Desondanks zeggen deze bedrijven wel het belang te erkennen. 50 procent probeert de devices goed te beveiligen door middel van een ‘security by design’-aanpak. Een meerderheid van de organisaties zet voornamelijk in op de versleuteling van gegevens (67%). In België en Nederland wordt deze methode beduidend minder vaak toegepast (52%).
Het is duidelijk dat zowel consumenten als bedrijven weinig vertrouwen hebben in en zich zorgen maken over de beveiliging van IoT. Het is aan fabrikanten en IoT-dienstverleners om deze zorgen weg te nemen. Overheden laten met wetgeving als de GDPR zien dat ze beginnen te begrijpen hoe groot de dreiging en de schade van cyberaanvallen is op het dagelijks leven. Ook specifiek ten aanzien van IoT moeten overheden in actie komen. Als dit niet gebeurt, zet dit een rem op het gebruik van IoT.