In de Utrechtse Jaarbeurs vonden vorige week woensdag tegelijkertijd twee technologiebeurzen plaats: EXACT Live en Smart Homes & Intelligent Buildings. Op beide evenementen liepen onze verslaggevers rond om kennis te maken met de nieuwste trends op het gebied van huis- en gebouwautomatisering. Dit zijn de 6 toekomstvoorspellingen over de domoticamarkt die boven kwamen drijven.
1. Kunstmatige intelligentie + domotica = alwetend huis
In de toekomst zal je huis alles van je weten, schetste Ad van Berlo in zijn presentatie op Smart Homes & Intelligent Buildings. Van Berlo is Manager R&D bij Smart Homes, kenniscentrum voor domotica en slim wonen. Het huis van de toekomst weet wanneer je thuiskomt, wat en wanneer je eet, drinkt, slaapt, je ontspant en werkt. Vervolgens reageert de woning proactief met specifieke vragen, ideeën en suggesties. Het huis weet zelfs hoe lang je nog leeft (via een ‘gen-paspoort’) en houdt daar rekening mee, ook op basis van permanente gezondheids- en stemmingschecks.
2. Kantoren worden groen
Geen enkel kantoor in Nederland mag vanaf 2023 slechter scoren dan energielabel C. Kantoren met een label van D tot en met G zijn vanaf dat jaar verboden. Eigenaren van kantoren hebben dus nog vijf jaar de tijd om de zaakjes op orde te krijgen. Uiteindelijk zullen de kosten die daarbij worden gemaakt, moeten worden terugverdiend door energiezuiniger te werken. Gebouwautomatisering biedt enorme kansen.
3. Barbapapa-huis als antwoord op overbevolking
Misschien kennen de oudere lezers nog de tekenfilm Barbapapa. Die kinderserie draaide om Barbapapa en Barbamama, twee wezens die zich al naar gelang de wensen van het moment konden vervormen, van muziekinstrument tot roeiboot voor de kinderen. Voortbordurend op dit idee kwam architect Winy Maas, bekend van de Markthal in Rotterdam, met het idee van het Barbapapa-huis. Deze huizen passen zich aan je behoeften aan. Dus de keuken of de douche klap je gewoon in, als je ze niet nodig hebt. Het doel is de overbevolking van onze planeet het hoofd te bieden.
4. Domoticamarkt gaat het minder hebben over zorg
Waarom is domotica handig? De lezers van deze site weten dat de zorg de branche is die mogelijk het meeste nut haalt uit deze nieuwe toepassingen. Maar marktkenners weten ons te vertellen dat het verstandiger is dat niet te veel te benadrukken. Wat blijkt? Consumenten worden er liever niet aan herinnerd dat ze ouder worden of ziek kunnen worden; dat zijn problemen voor andere mensen. Huizenkopers denken liever aan positieve zaken, zoals energie besparen en slimme liften.
5. Hackers en tech-bedrijven azen op uw data
Domotica-toepassingen zijn vaak niet duur, maar we betalen in ‘data en aandacht’. Privacy was een thema dat sterk leefde tijdens het event. Vanuit de zaal klonk zelfs de vraag wat precies het verschil is tussen een hacker en een bedrijf als Google, dat eveneens enorme privacy-gevoelige datasets opslokt. Enerzijds staat de markt te trappelen om alle data die worden gegenereerd te gebruiken om waarde te creëren en inzichten te verkrijgen, aan de andere kant ontstaat de vraag hoe ver ze hiermee kunnen gaan. Daarbij zullen ondernemers niet alleen moeten voldoen aan de steeds strengere privacywetten en -regels, ook zal het zaak zijn consumenten het vertrouwen te geven dat hun data in goede handen zijn. Tot slot is het spannend om af te wachten wat de invloed van het presidentschap van Trump op de Amerikaanse tech-reuzen zal zijn.
6. Het gaat soms langzamer dan je denkt (of sneller)
Professioneel spreker Peter Ros opperde op Smart Homes & Intelligent Buildings een aantal interessante ideeën. Op humoristische wijze vergeleek hij het beeld dat in de oorspronkelijke versie van Blade Runner (1982) over ons tijdperk werd geschetst en de realiteit. Filmmaker Ridley Scott had voor het jaar 2019 geen mobiele telefoons voorspeld, maar wel vliegende auto’s. Met andere woorden, sommige ontwikkelingen gaan sneller dan je denkt en andere juist langzamer. Het is verstandig die wijsheid in gedachten te houden bij het lezen van artikelen als deze.