Het Brabantse Oosterhout gaat onderzoeken of het plaatsen van sensoren en fijnstofvangers in lantaarnpalen een verbetering van de luchtkwaliteit kan opleveren. Maar volgens deskundigen hebben de fijnstofvangers geen enkel nut, aangezien de hoeveelheid fijnstof miniem is die ze uit de lucht kunnen halen.
Volgens raadslid Cees Noltee, die hierover een motie had ingediend, werkt het systeem al goed in Arnhem. “Een slimme stad zou schoner kunnen zijn doordat de lantaarnpalen waarschuwen als de luchtkwaliteit in gevaar komt, waarna de systemen op diezelfde lantaarnpalen ook daadwerkelijk fijnstof afvangen. Groen Brabant zou graag hebben dat het college onderzoek gaat doen”, zo schrijft BN De Stem.
Wethouder Mark Vissers (Verkeer, Natuur en Milieu) deed een toezegging om de mogelijkheden te onderzoeken. “Het college vindt dat een heel goed idee. We denken over een onderzoek bij een aantal drukke wegen zoals de Bredaseweg, de Tilburgseweg en de op- en afritten bij de A27.” De fijnstofvangers die sinds maart 2016 in Arnhem staan, zijn niet onomstreden. Het systeem creëert een magnetisch veld waardoor de stofdeeltjes elektrisch geladen worden. Vervolgens worden de stofdeeltjes op een geaarde plaat afgevangen.
Ook universitair docent luchtkwaliteit Michiel van der Molen van Wageningen University Research heeft zo’n zijn twijfels bij de fijnstofvangers. “De fijnstofvangers werken, dat is aangetoond bij testen van TNO in een laboratorium, maar de hoeveelheid fijnstof die ze buiten op drukke wegen uit de lucht halen, is miniem vergeleken met de dagelijkse uitstoot. Dat komt, omdat de uitlaatgassen van auto’s meteen wegwaaien.”
